Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO Milanović najavio izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Poglavlja 23 i 24

Europski povjerenik za proširenje poslao odlučnu poruku Srbiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn poručio je da će ukupni tempo pregovora Srbije o pristupanju Europskoj uniji odrediti pitanja vladavine prava koja idućih mjeseci moraju postati prioritet vlasti u Beogradu.

Johannes Hahn je u intervjuu za portal European Western Balkans, čije izvatke prenose u nedjelju beogradski mediji, rekao da je Srbija još "u relativno ranoj fazi" primjene mjera na koje se obvezala otvaranjem poglavlja 23 i 24, a akcijske planove usvojila prije godinu dana.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima'' Aleksandar Vučić - 1 Posjetio Macrona Vučić nabavlja 12 borbenih aviona, cijena je paprena

"Ne radi se samo o usvajanju relevantnih zakona, već i njihovoj efektivnoj primjeni, uključujući rano praćanje rezultata u praksi", izjavio je Hahn.

Ove poruke Johannesa Hahna uslijedile su nakon izjave srbijanskog presjednika Aleksandra Vučića kako je na sastanku s šeficom eurodiplomacije Federickom Mogherini, početkom srpnja u Bruxellesu, zatražio da se precizira vremenski rok za članstvo Srbije u EU.

"Da točno znamo kada možemo postati članicom (EU), da ne budemo kao guske u magli, koje će sigurno pronaći pravi put, ali ne znaju kada se završava", objasnio je Vučić što je tražio od Mogherini i najavio svoj sastanak s predsjednikom Vijeća EU Donaldom Tuskom 14. sprnja.

Europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku naglasio je kako Srbija mora napraviti daljnji bitan napredak u održavanju tempa pregovora, bez obzira šta su izazovi - bilo da je to sloboda izražavanja i medija, neovisnost, nepristranost i efikasnost sudstva, borba protiv korupcije, nediskriminatorsko djelovanje prema nacionalnim manjinama, postupanje o ratnim zločinima ili suradnja s Haškim tribunalom.

"Stvaranje prave promjene u tim područjima je ključno za građane Srbije i za poslovnu zajednicu", ocijenio je Johannes Hahn.

On je uvjeren i da će veća gospodarska integracija učiniti regiju atraktivnijom i konkurentnijom te da je "reagionalni ekonomski prostor zato obećavajući put za stvaranje snažnijih i održivijih ekonomskih šansi za regiju i njene ljude, a to je cilj koji svi podržavaju".

"Produbljavanje gospodarskih integracija u regiji treba biti utemeljeno na pravilima i načelima EU. Na taj način će ta inicijativa (o gospodarskom povezivanju regije) biti važna prekretnica na putu ka pristupanju EU, a ne zamjena za njega", izjavio je Hahn u intervjuu za portal European Western Balkans.

Europski povjerenik očekuje da će političke vođe zapadnobalkanskih zemalja na skupu u Trstu potpisati Sporazum o transportnoj zajednici i usvojiti akcijski plan za stvaranje Regionalnog ekonomskog područja. Summit o Zapadnom Balkanu bit će održan u Trstu 12. srpnja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene