Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SUKOB SE NASTAVLJA

Zbrajaju se žrtve u ratu na Bliskom istoku, a Biden odobrio prodaju oružja Izraelu vrijednog 735 milijuna dolara

Dok poziva na primirje na Bliskom Istoku, američki predsjednik Joe Biden istodobno odobrava prodaju oružja jednoj zaraćenoj strani.

Američki državni tajnik Antony Blinken pozvao je u ponedjeljak sve strane u izraelsko-palestinskom sukobu da zaštite civile i dodao da SAD intenzivno radi na okončanju nasilja.

"Radimo dan i noć kroz diplomatske kanale da se sukob okonča", izjavio je Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare s danskom ministricom vanjskih poslova u Copenhagenu.

Borbe su u ponedjeljak ušle u drugi tjedan kada je Izrael nastavio s bombardiranjem ciljeva u Gazi, a palestinski militanti ispaljivali rakete na izraelske gradove.

Dok njegova administracija poziva na primirje na Bliskom Istoku, američki predsjednik Joe Biden je, kako je objavio Washington post, odobrio prodaju 735 milijuna dolara vrijednih projektila Izraelu.

Izvori u Kongresu su u ponedjeljak kazali da ne očekuju protivljenje tom ugovoru usprkos sukobu između Izraela i palestinskih ekstremista. Isti izvori navode da je Kongres o komercijalnoj prodaji službeno obaviješten 5. svibnja.

Prema američkom zakonu, nakon službene obavijesti Kongres može u roku od 15 dana izraziti svoje protivljenje koje se, usprkos trenutnim sukobima između dviju strana, ne očekuje. Ugovor vrijedan 735 milijuna dolara odnosi se na prodaju sofisticiranog, precizno navođenog oružja.

Snažna potpora Izraelu je ključna vrijednost za demokratske i republikanske članove Kongresa, iako je nekolicina članova krajnje lijevog krila demokrata pozvala na oštriji pristup prema izraelskoj vladi Benjamina Netanyahua. Američki zakon dopušta Kongresu da se usprotivi prodaji oružja, ali to u ovom slučaju nije vjerojatno.

Izrael je jedna od nekoliko zemalja s kojom se ugovori o oružju odobravaju ubrzanim postupkom, a eventualni rok za prigovor bi istekao prije nego što bi zakonodavci mogli donijeti rezoluciju o neodobravanju prodaje oružja.

Raste broj žrtava

U napadima na pojas Gaze koji traju već tjedan dana, do sada je poginulo 200 Palestinaca.

Palestinski civili su na ulici nakon što su izraelski zračni udari tijekom noći uništili stotine kuća i ostalih zgrada u pojasu Gaze, jednom od najgušće naseljenih područja na svijetu. Bijes Palestinaca izazvala je i likvidacija članova pokreta Islamistički džihad, koji zapadne zemlje smatraju terorističkom organizacijom. Baš kao i Hamas koji je ponovno ispalio rakete prema obližnjim izraelskim gradovima.

Vijeće sigurnosti UN-a sinoć je raspravljalo o stanju na Bliskom istoku i nije uspjelo usuglasiti zajedničku izjavu. Sjedinjene Države spremne su pomoći u dogovaranju primirja, ali neće nikoga vući za rukav.

Niti jedna strana ne pokazuje znakove da će odustati od napada. Palestinci svoje inzistiranje plaćaju puno skuplje. Sve je više civilnih žrtava koje ne zaustavljaju izraelsku vojsku u kampanji protiv militanata. Baš naprotiv, izraelski premijer Netanyahu rekao je da će nastaviti s napadima jednakom silinom.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene