Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Visok je gotovo dva i pol metra, a njegov urlik može pokrenuti lavinu. Usprkos tome, Jeti je oduvijek ispijevao proći nezapaženo. Stvar se nedavno promijenila, znanstvenici tvrde da legendarna zvijer zaista postoji.


Znanstvenici su korištenjem mikroskopa analizirali dlaku pronađenu na stijenama u divljni nedaleko indijsko-bangladeške granice. 

Vezani članci Crveno jezero (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Veliko otkriće kod Imotskog: Znanstvenici otkrili novu vrstu u Crvenom jezeru Tragovi (Foto: Petar Begović) Bend Tragovi oduševljava novom baladom "Srce na dlanu"

Testovi su pokazali da dlaka ne pripada ni jednoj poznatoj životinjskoj vrsti koja živi u tom području.

'Ova dlaka najvjerniji je dokaz da jeti vrlo vjerojatno postoji. Moguće je da se mjesto boravka Jetija pomaknulo dovoljno daleko da otkiva sve više tragove. Vrlo smo uzbuđeni zbog toga', izjavio je istražitelj Ian Redmond.

Dodaje da se pomnim istraživanjem uklonila mugućnost da pronađena dlaka pripada bilo kojoj drugoj životinji iz tog područja; crnom medvjedu, majmunu, psu ili divljoj svinji.

'Dlaka je dugačka između 3.3 cm i 4.4. cm, jaka je, žičana i savinuta', objasnio je Redmond.

Prvi autoritativni opisi Jetija datiraju iz 1898., a djelo su britanskog istraživača Majora LA Waddella. 

'Veliki tragovi u snijegu najvjerojatnije su tragovi dlakavog divljeg čovjeka koji živi u području vječnog snijega', napisao je tada Waddella.

Godine 1921. Royal Geographical Society Everest ekspedicija pronašla je tragove od 'divljeg snježnog čovjeka' na visini od 6 400 metara.

Od tada, Jeti je uspio uzbjeći brojne pokušaje otkrivanja. Izgleda da je tome najbliža bila Daily Mail ekspedicija 1954. godine. Tim sastavljen od znanstvenika i planinara, potpomognut sa 200 Šerpa, pretraživali su Himalaju mjesecima. Iako nisu našli Jetija, pronašli su nepoznate tragove.