Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomak naprijed

Jemen: Primirje stupilo na snagu; počeli mirovni pregovori

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sukobi su bjesnili diljem Jemena uoči primirja koje je stupilo na snagu u 12 sati po lokalnom vremenu.

Primirje je stupilo na snagu u Jemenu u utorak u vrijeme početka mirovnih pregovora između sukobljenih strana, koji se održavaju pod okriljem Ujedinjenih naroda u Švicarskoj, u novom pokušaju okončanja mjeseci sukoba u kojima je ubijeno najmanje 6000 ljudi, rekao je glasnogovornik UN-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rat i dalje bjesni Arapski zračni napadi u Jemenu: Najmanje 80 žrtava Slika nije dostupna Ofenziva protiv pobunjenika Jemen: Aden izložen do sada najsnažnijem bombardiranju i granatiranju

Sukobi su bjesnili diljem Jemena uoči primirja koje je stupilo na snagu u 12 sati po lokalnom vremenu. Stanovnici u sjevernom dijelu zemlje izjavili su da je 15 civila ubijeno u zračnim napadima koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Koalicija je priopćila da su njezine snage zauzele glavni otok u Crvenom moru u utorak te da je time preuzeta kontrola nad tjesnacom Bab al-Mandebom.

Vojni zapovjednici su izjavili da se primirje većinom poštuje, iako je saudijska državna televizija izvijestila da su pobunjeni jemenski Huti, povezani s Iranom, dvadesetak puta prekršili primirje u prvom satu nakon što je stupio na snagu.

"Posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a Ismail Ould Cheikh Ahmed objavio je danas početak prekida neprijateljstava u Jemenu, što smatra početnim korakom prema izgradnji trajnog mira u zemlji", rekao je glasnogovornik UN-a Ahmad Fawzi na brifingu za novinare u Ženevi.

On je kazao u priopćenju objavljenom u Ženevi da su u tijeku jemenski mirovni pregovori i pozvao je strane da osiguraju potpuno poštivanje primirja. Prijašnji krug neizravnih pregovora u Ženevi u lipnju završio je bez postizanja sporazuma, a strane su se međusobno optuživale za neuspjeh.

Glavna zadaća pregovora bit će postizanje dogovora o tome kako provesti rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva Hute da napuste prijestolnicu Sanu i druge gradove koje su zauzeli krajem 2014. i početkom 2015. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene