Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jelinčič u pismu čelnicima EU-a protiv brza primanja Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska ne ispunjava uvjete za ulazak u Europsku uniju, ali u pregovaračkom procesu ima 'privilegiran tretman' u odnosu na države poput Slovenije koje su u članstvo ušle 2004., iako je sličnija Bugarskoj i Rumunjskoj, primanje kojih je u EU bila pogrješka, naveo je u otvorenom pismu čelnicima EU-a predsjednik ultranacionalističke Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič.

Pošto je slovensko Ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak objavilo da je spriječilo otvaranje šest pregovaračkih poglavlja Europske unije s Hrvatskom jer ta zemlja, kako tvrdi Ministarstvo, tijekom pregovora s Europskom unijom želi prejudicirati granicu na moru sa Slovenijom, slovenski mediji objavili su pismo slovenskih ultranacionalista predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu, predsjedniku Europskog parlamenta Hansu-Gertu Poetteringu i povjereniku za proširenje Olliju Rehnu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Uspio slovenski blef' 'Slovenija je odigrala uspješan 'poker'' Slika nije dostupna 'Florida' za Zapad Predložio da EU samostalno primi Istru i Dalmaciju

U pismu Jelinčič tvrdi da Hrvatska u pregovorima ima 'privilegiran položaj' u odnosu na zemlje koje su se priključile EU-u u najvećem valu proširenja 2004.

'Zanima me zašto Europska unija više štiti interese Hrvatske koja je kandidat za članstvo nego interese Slovenije koja je već članica i zašto EU nije solidaran sa Slovenijom u njezinu graničnom sporu s Hrvatskom?', pita u pismu Jelinčič.

Kako navodi, sadašnje je stanje takvo da hrvatski čelnici svojim izjavama 'diktiraju' europskim ustanovama brzinu hrvatskog približavanja Uniji. Jelinčič je pritom europske čelnike posebno upozorio na njemačke zastupnike u Europskom parlamentu Berndta Posselta i Doris Pack. Podsjetivši da su oni članovi Europske pučke stranke, zapitao je 'ne kupuje li Hrvatska u njihovim slučajevima naklonost'.

Jelinčič u svom pismu tvrdi da se Hrvatska teško bori s organiziranim kriminalom te da osobno podupire stajalište izvjestitelja za Hrvatsku Hannesa Swobode da Hrvatska godinu dana kasni s reformama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene