Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Seže i do Hrvatske

JEDINA RELEVANTNA KARTA SJEVERNE KOREJE Evo dokle seže 'ruka' Kim Jong Una

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja odnedavno ima raspon balističkih raketa za koje se vjeruje da su sposobne doseći američko kopno, čitavu Europu i sjeveroistok Afrike.

Indeks snage američke vojske za 2016. godinu, kojeg je napravio The Heritage Foundation, pokazuje procjenu prijetnje zemalja koje predstavljaju prijetnju interesima SAD-a ili direktnu prijetnju SAD-u. Sjeverna Koreja je prema toj procjeni, prva na listi po procjeni prijetnje SAD-u.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Visoke tenzije Putin najavio slanje vojske na granice još jedne europske zemlje i poručio: ''Rusija je spremna za nuklearni rat'' Ilustracija Eskalacija napetosti Sjeverna Koreja zaprijetila SAD-u nuklearnom osvetom: "Sukob na korejskom poluotoku ozbiljno se približio stvarnosti"

Prema procjeni The Heritage Foundationa, prijetnja od strane Sjeverne Koreje će se u 2016. samo još dodatno zakomplicirati. Pjongjang je nastavio s razvojem balističkih raketa, dok istovremeno režim Kim Jong Una želi napraviti minijaturne nuklearne bojeve glave, koje planiraju postaviti na te rakete.

Ako Sjeverna Koreja uspije u tom naumu, to bi službenom Pjongjangu omogućilo da hipotetski pokrene dalekometni nuklearni napad gotovo bilo gdje u svijetu.

Pogledajte centar u kojem Kim Jong-un proizvodi NUKLEARNO NAORUŽANJE

"Pjongjang je postavio najmanje 400 raketa kratkog dometa tipa Scud, 300 No-Dong raketa srednjeg dometa te između 100 i 200 raketa dugog dometa tipa Musudan", stoji u izvješću koje prenosi Business Insider.

Njihova raketa najvećeg dometa, taepo Dong 2, još je uvijek u fazi razvoja. No ako je dovrše i postave na teren, vjeruje se da bi ta raketa mogla nositi i nuklearne bojeve glave, ako ih Sjeverna Koreja ikad uspije proizvesti.

No, najozbiljnija raketna prijetnja iz Sjeverne Koreje dolazi od rakete KN-08. Riječ je o prenosivoj interkontinentalnoj raketi, što znači da je Sjeverna Koreja može seliti po svojem teritoriju i lansirati s bilo kojeg položaja. Njihove ostale rakete moraju se lansirati s fiksnog položaja.

Zapovjednik NORAD-a, admiral Bill Gortney, upozorio je da sposobnost relociranja te rakete znači i otežan posao za SAD u njezinom neutraliziranju, jer ako je se ne prati konstantno, kao što to trenutno i nije slučaj, onda je se ne može niti uništiti na vrijeme.

Stručnjaci za Sjevernu Koreju John Schilling i Henry Kan procjenjuju u članku "38 North" koji je objavljen Sveučilište John hopkins, da je domet KN-08 8960 kilometara, što je dovoljno da ta raketa pogodi zapadnu obalu SAD-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene