Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjeverna Koreja odnedavno ima raspon balističkih raketa za koje se vjeruje da su sposobne doseći američko kopno, čitavu Europu i sjeveroistok Afrike.


Indeks snage američke vojske za 2016. godinu, kojeg je napravio The Heritage Foundation, pokazuje procjenu prijetnje zemalja koje predstavljaju prijetnju interesima SAD-a ili direktnu prijetnju SAD-u. Sjeverna Koreja je prema toj procjeni, prva na listi po procjeni prijetnje SAD-u.

Vezani članci Slika nije dostupna Sjeverna Koreja optužila Trumpa da je "zapalio iskru rata": "Moramo se osvetiti, i to ognjenom tučom!" Slika nije dostupna Kim Jong Un se zbog Trumpove prijetnje oglasio priopćenjem: "Ukrotit ću vatrom tog mentalno poremećenog starkelju"

Prema procjeni The Heritage Foundationa, prijetnja od strane Sjeverne Koreje će se u 2016. samo još dodatno zakomplicirati. Pjongjang je nastavio s razvojem balističkih raketa, dok istovremeno režim Kim Jong Una želi napraviti minijaturne nuklearne bojeve glave, koje planiraju postaviti na te rakete.

Ako Sjeverna Koreja uspije u tom naumu, to bi službenom Pjongjangu omogućilo da hipotetski pokrene dalekometni nuklearni napad gotovo bilo gdje u svijetu.

Pogledajte centar u kojem Kim Jong-un proizvodi NUKLEARNO NAORUŽANJE

"Pjongjang je postavio najmanje 400 raketa kratkog dometa tipa Scud, 300 No-Dong raketa srednjeg dometa te između 100 i 200 raketa dugog dometa tipa Musudan", stoji u izvješću koje prenosi Business Insider.

Njihova raketa najvećeg dometa, taepo Dong 2, još je uvijek u fazi razvoja. No ako je dovrše i postave na teren, vjeruje se da bi ta raketa mogla nositi i nuklearne bojeve glave, ako ih Sjeverna Koreja ikad uspije proizvesti.

No, najozbiljnija raketna prijetnja iz Sjeverne Koreje dolazi od rakete KN-08. Riječ je o prenosivoj interkontinentalnoj raketi, što znači da je Sjeverna Koreja može seliti po svojem teritoriju i lansirati s bilo kojeg položaja. Njihove ostale rakete moraju se lansirati s fiksnog položaja.

Zapovjednik NORAD-a, admiral Bill Gortney, upozorio je da sposobnost relociranja te rakete znači i otežan posao za SAD u njezinom neutraliziranju, jer ako je se ne prati konstantno, kao što to trenutno i nije slučaj, onda je se ne može niti uništiti na vrijeme.

Stručnjaci za Sjevernu Koreju John Schilling i Henry Kan procjenjuju u članku "38 North" koji je objavljen Sveučilište John hopkins, da je domet KN-08 8960 kilometara, što je dovoljno da ta raketa pogodi zapadnu obalu SAD-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook