Avion Antonov (Foto: Jan Woitas/DPA/PIXSELL)
Avion Antonov (Foto: Jan Woitas/DPA/PIXSELL)

U zagrebačku Zračnu luku "Franjo Tuđman" 19. 8. 2019. dizelski motor hrvatske proizvodnje dopremit će zrakoplov Antonov 124-100, jedan od najvećih zrakoplova na svijetu


Dizelski motor iz nuklearne elektrane Smolensk, proizveden 1978. godine u pogonima karlovačkog Adriadiesela, u ponedjeljak stiže u Hrvatsku na remont.

Vezani članci Policija (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Vozio s gotovo dva promila i bez položenog vozačkog ispita: 40-godišnjaka u Zagrebu sud kaznio sa 110 dana zatvora Radovi na remetinečkom rotoru (Foto: Pixsell,Antonio Bronic)1 - 1 Ovaj vikend zatvara se remetinečki rotor, pogledajte kako će izgledati nova regulacija prometa

Nakon 42 godine rada dizelski motor težak 84 tone potrebno je obnoviti te će ga dopremiti jedan od najvećih zrakoplova na svijetu, Antonov 124-100, čije je slijetanje u zagrebačku Zračnu luku Franjo Tuđman planirano oko 15:00 u ponedjeljak 19. 8. 2019, javljaju iz Adriadiesela.

Nakon slijetanja dizelski motor bit će prebačen na specijalnu prikolicu te će u večernjim satima izvanrednim prijevozom biti dopremljen do Adriadiesela u Karlovcu. Završetak remonta, kao i odvoz navedenog motora planiran je za kraj 2019. godine.

Hrvatski generatori u Černobilu zadnji su se ugasili

Adriadiesel je vodeća tvrtka za proizvodnju dizelskih motora i opreme za energetska i tehnološka postrojenja u jugoistočnoj Europi. Danas u nuklearnim postrojenjima diljem svijeta radi više od 50 Adriadieselovih generatorskih setova koji služe za napajanje nuklearnih elektrana u slučaju havarije i nestanka struje u samoj elektrani.

Zanimljivost je da su posljednji generatori koji su se ugasili danima nakon eksplozije reaktora u Černobilskoj elektrani bili upravo Adriadieselovi havarijski generatori, i to ne zbog kvara, već zbog – nestanka goriva.