Avion Antonov (Foto: Jan Woitas/DPA/PIXSELL)
Avion Antonov (Foto: Jan Woitas/DPA/PIXSELL)

U zagrebačku Zračnu luku "Franjo Tuđman" 19. 8. 2019. dizelski motor hrvatske proizvodnje dopremit će zrakoplov Antonov 124-100, jedan od najvećih zrakoplova na svijetu


Dizelski motor iz nuklearne elektrane Smolensk, proizveden 1978. godine u pogonima karlovačkog Adriadiesela, u ponedjeljak stiže u Hrvatsku na remont.

Vezani članci Asfaltirani ležeći policajci (Foto: Josip Regovic/PIXSELL) - 9 "A je to" u Zagrebu: Oštećene ležeće policajce popravili asfaltom Slika nije dostupna Tko je djevojka koja bi radila za ''svog Bandića": Htjela biti Miss Zagreba, u Beogradu ganjala pjevačku karijeru

Nakon 42 godine rada dizelski motor težak 84 tone potrebno je obnoviti te će ga dopremiti jedan od najvećih zrakoplova na svijetu, Antonov 124-100, čije je slijetanje u zagrebačku Zračnu luku Franjo Tuđman planirano oko 15:00 u ponedjeljak 19. 8. 2019, javljaju iz Adriadiesela.

Nakon slijetanja dizelski motor bit će prebačen na specijalnu prikolicu te će u večernjim satima izvanrednim prijevozom biti dopremljen do Adriadiesela u Karlovcu. Završetak remonta, kao i odvoz navedenog motora planiran je za kraj 2019. godine.

Hrvatski generatori u Černobilu zadnji su se ugasili

Adriadiesel je vodeća tvrtka za proizvodnju dizelskih motora i opreme za energetska i tehnološka postrojenja u jugoistočnoj Europi. Danas u nuklearnim postrojenjima diljem svijeta radi više od 50 Adriadieselovih generatorskih setova koji služe za napajanje nuklearnih elektrana u slučaju havarije i nestanka struje u samoj elektrani.

Zanimljivost je da su posljednji generatori koji su se ugasili danima nakon eksplozije reaktora u Černobilskoj elektrani bili upravo Adriadieselovi havarijski generatori, i to ne zbog kvara, već zbog – nestanka goriva.