Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić dobio je odgovor na pismo upućeno Jeanu Claudeu Junckeru, predjsendiku Europske komisije.


Glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančić potvrdila je srbijanskim medijima da je predsjednik EK Jean Claude Juncker odgovorio srbijanskom premijeru Aleksandru Vučiću na pismo koje mu je ovaj uputio povodom najnovijih događaja u odnosima između Hrvatske i Srbije.

Vezani članci Aleksandar Vučić Napetosti na Kosovu i dalje traju, Vučić posjetio postrojbe VS-a Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "Svi žele slabu Srbiju koju mogu ponižavati": Vučić podnio zahtjev o povratku srpskih snaga na Kosovo

Juncker je Vučiću poručio u pismu da je potrebno vratiti se konstruktivnom bilateralnom angažmanu. Dobrosusjedski odnosi i regionalna suradnja, u koju spada i pomirenje, fundamentalni su principi koje moraju poštovati sve zemlje članice Europske unije, ali i one koje to žele postati, odnosno zemlje kandidati, prenosi B92.

"Ti principi obveza su za čitavu regiju", naglasio je Juncker te poručio da očekuje od svih zemalja u regiji da se tih obveza i drže. Juncker je na to dodao i da je EK, u okviru svojih nadležnosti naravno, uvijek bila posvećena osiguravanju poštovanja prema žrtvama ratnih zločina u Europi, kao i sječanju na ista.

"Zakonodavstvo EU smatra kaznenim djelima zločine iz mržnje na nacionalnoj osnovi i/ili javno poticanje na nasilje ili mržnju (uključujući javno odobravanje, negiranje ili grubo trivijaliziranje zločina genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina). Prema zakonodavstvu EU, države članice EU su dužne osigurati da ti zločini budu kažnjivi, dok se od zemalja koje teže članstvu očekuje da se ponašaju u skladu sa tim zakonom", napisao je u pismenom odgovoru Vučiću predsjednik EK.

"Sva otvorena pitanja moraju se rješavati kroz konstruktivan bilateralni dijalog i uz međusobno poštovanje. U interesu je čitave regije da se vrati takvom duhu i diskursu", zaključio je Juncker.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju