Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za Junckera je glasovalo 422 zastupnika, a protiv je glasovalo njih 250.


Bivši luksemburški premijer Jean-Claude Juncker izabran je u utorak za novog predsjednika Europske komisije većinom glasova u Europskom parlamentu.

Vezani članci Objava Europske komisije o Nikoli Tesli Čiji je ono Tesla? Europska komisija proglasila ga srpskim znanstvenikom. Brzo se ispravili Ursula von der Leyen i Andrej Plenković - 1 Plenković može biti zadovoljan: Bruxelles upalio zeleno svjetlo za hrvatski plan oporavka

Za Junckera je glasovalo 422 zastupnika, a protiv je glasovalo njih 250.

Za izbor je potrebna natpolovična većina svih zastupnika, najmanje 376 od 751 zastupnika.

Glasovanje u utorak nije jedino koje Juncker mora proći u Europskom parlamentu. On će još jednom kada oformi svoju Komisiju morati dobiti podršku Europskog parlamenta, kada se zastupnici izjašnjavaju o cijelom sastavu Komisije, što je na dnevnom redu u listopadu.


Britanski mediji o 'ponižavajućem porazu' i izlasku iz EU

Prije toga Junckera čeka nimalo lagana zadaća izbora povjerenika, gdje su predsjedniku Komisije uvelike vezane ruke jer može uzeti samo one koje mu predlože zemlje članice, iako i tu postoji mali manevarski prostor za pregovore s nacionalnim vladama.

Najvećim se izazovom čini dobivanje dovoljnog broja žena u Komisiji, jer bez toga neće dobiti potporu Parlamenta, a zemlje članice koje su već nominirale svoje kandidate, predložile su uglavnom muškarce. Junckerov je minimalni cilj da žena ne bude manje nego u sadašnjoj Barrosovoj Komisiji, u kojoj ih je 9. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook