Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Je suis en terrasse'

VEČER PO KAKVOJ SU POZNATI Pariz prkosio teroristima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Parižani su organizirali večer u kojoj su jelom i pilom u barovima i restoranima prkosili teroristima Islamske države.

Parižani su se u utorak pripremali za večer po kakvoj su inače poznati, u kojoj su jelom i pilom u barovima i restoranima prkosili teroristima Islamske države.

Pročitajte i ovo Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran"

Poziv na večernji izlazak širio se društvenim mrežama pod sloganom "Je suis en terrasse" (Ja sam na terasi), što je odjek sličnog pokreta "Je suis Charlie" iz siječnja, tada u znak podrške stradalim novinarima tog lista.

Dio od 129 žrtava napada u petak bio je na piću u barovima, na večeri u restoranima ili sjedio na terasama kafića kada su ih teroristi zasuli mecima. Svi koji su se jučer navečer našli na takvim mjestima u 21 sat su ustali na minutu šutnje.

"Cilj napada bio je naš način života, identitet našeg grada, naša kultura i radost življenja", napisao je začetnik inicijative.

Neki smatraju da je slogan "Je suis en terrasse" najbolji način prkošenja Islamskoj državi, koja zapadnjački način života smatra dekadentnim.

"Oplakat ćemo naše mrtve... ali sutra, poljubit ćemo jedan drugog u obraz, perverzni kakvi već jesmo", napisao je novinar Luc Vaillant u kolumni u Liberationu.

Satirični tjednik Charlie Hebdo, čiju su redakciju teroristi napali početkom godine i ubili 17 ljudi, saželi su takvo raspoloženje velikim naslovom: "Oni imaju oružje, ali tko ih j..e, mi imamo šampanjac!" (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene