Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraga i film temeljeni na pismima

SVE NJEGOVE ŽENE Pisma otkrivaju tajne iz Papinog života

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
BBC će u ponedjeljak emitirati dokumentarni film o tome kakvi su bili odnosi sa ženama najomiljenijeg pape, Ivana Pavla II i je li bio zaljubljen u udanu profesoricu filozofije.

Dokumentarac o Papinom ljubavnom životu snimljen je temeljem otkrivenih pisama koje je 70-tih godina prošlog stoljeća razmjenjivao, tada kao kardinal Karol Wojtyla, s Annom-Teresom Tymienieckom, profesoricom filozofije koja je radila na knjizi o papama.

Tymienecka, koja je preminula 2014. godine, kazala je kako je se četiri godine redovito dopisivala s budućim poglavarom Katoličke crkve, oboje su tada bili u 50-tima, a surađivali su na filozofskoj raspravi koju je pisao.

Profesorica, rođena u aristokratskoj poljskoj familiji, bila je udana za profesora s Harvarda, Hendrika Houthakkera. No, kazala je kako je ostala odana prijateljica Papi, sve do njegove smrti, a bio je gost i u njihovom domu u Vermontu.

Carl Bernstein, nagrađivani američki novinar koji je 1996. godine napisao biografiju o Ivanu Pavlu II, napisao je kako mu je suradnja s Tymienckom pomogla da postane Papa. Ona je zanijekala bilo kakvu emocionalno-romantičnu vezu između njih dvoje kazavši: 'Kako sam se mogla zaljubiti u srednjovječnog svećenika?'

'Što ima loše u prijateljstvu žene i svećenika?'

Pročitajte i ovo Papa Franjo otkazao obveze simptomi gripe Papa Franjo ponovno otkazao obveze zbog zdravlja, javili se iz njegovog ureda Slika nije dostupna Otkriveno u dokumentarcu Najbliži suradnik Ivana Pavla II. optužen za zataškavanje seksualnog zlostavljanja: "Spreman sam surađivati"

No, njezini prijatelji mislili su drugačije. George Hunston Williamas, također profesor s Harvarda, kazao je kako Papa nije bio svjestan njezinih dubokih osjećaja. No, ona ih nije skrivala te je jednom prilikom kazala: 'Imao je posebne kretnje, poseban osmjeh, način na koji je gledao sve oko sebe bio je drugačiji i bilo je neke ljepote u tome.'

Kazala je i kako je Papa iznimno ponosan i kako ga ljudi vide kako skromnu, dragu osobu. No, on, ustvrdila je, nije skroman uopće i ima vrlo visoko mišljenje o sebi.

Druga žena s kojom je Papa bio vrlo blizak je Wanda Poltawska, psihijatrica. Prava bura u Vatikanu nastala je 2009. kada je u javnost pustila vrlo osobnu korespondenciju, knjigu od 570 stranica, između nje i Pape. Upoznali su se 50-tih godina kada je potražila pomoć svećenika zbog grozota koje je preživjela u nacističkom logoru, između ostalog i medicinskih eksperimenata kojima je bila podvrgnuta. Postali su bliski prijatelji i ona je bila među nekoliko osoba koje su bile uz njegovu samrtničku postelju.

'Što ima loše u prijateljstvu žene i svećenika? Zar i oni nisu ljudska bića. Radimo za istu stvar', odgovorila je nakon glasina o romantičnoj vezi s Papom.

Njegov privatni tajnik Stanislaw Dziwisz, kazao je kako je Ivan Pavao II imao poseban dar da svi koji su mu dragi osjećaju kao da imaju i poseban odnos s njime, prenosi Telegraph.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene