Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čuli se Biden i Putin

Je li moguća ruska invazija na Ukrajinu? Zvecka se oružjem s obje strane granice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijeli svijet govori o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Prazne priče ili ozbiljna prijetnja? No, činjenica je da na granici između Rusije i Ukrajine vladaju najveće napetosti u posljednjih nekoliko godina, i da obje zemlje gomilaju vojsku. Baš o Ukrajini, između ostaloga, razgovarali su - Vladimir Putin i Joe Biden

Ako nas Rusija napadne, imamo se čime braniti. Poruka je to predsjednika Ukrajine iz grada Harkiva, nedaleko od ruske granice. Obavio je pregled opreme kojom raspolaže ukrajinska vojska, od čega je velik dio američke proizvodnje.

Pročitajte i ovo Pad ruskog bombardera Koji je razlog? VIDEO Dramatičan video: Srušio se ruski bombarder, zapalio se u letu nakon izvršene misije Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori"

"Sloboda je za nas nešto najvrjednije, što vjerujem nema granica. To je simbol naše države, cijele Ukrajine", kaže Volodimir Zelenskij, predsjednik Ukrajine.

Satelitske snimke prikazuju kako to izgleda s druge srane granice gdje su ruske postrojbe. Američke obavještajne službe tvrde da je na više mjesta uz ukrajinsku granicu oko 90 tisuća ruskih vojnika. Spominje se i početak napada u siječnju s još više postrojbi.

U jeku napetosti na granici i zveckanja oružjem, predsjednik Rusije i predsjednik SAD-a razgovarali su videovezom više od dva sata..

Prvenstveno o stanju u Ukrajini, širenju NATO saveza, ali i o Afganistanu. Za sada nije poznato je li Biden zaprijetio Putinu sankcijama u slučaju invazije na Ukrajinu. Ranije se spominjalo da bi se onda ruskim bankama ograničile konverzije u strane valute, a Rusiju bi se isključilo iz međunarodnog sustava za financijske transakcije. Također, Sjedinjene Države pritisnule bi Njemačku da odustane od Sjevernog toka 2. S druge strane Rusija je htjela dobiti jamstvo da se Ukrajina neće pridružiti NATO savezu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene