Sjeverna Koreja (Foto: AFP)
Sjeverna Koreja (Foto: AFP)

Sj. Koreja nastavlja predstavljati "veliku i neposrednu prijetnju", ocijenilo je u utorak u godišnjem izvješću japansko ministarstvo obrane koje ostaje nepovjerljivo usprkos diplomatskom napretku zadnjih mjeseci.


Prošle godine objavljeno je izvješće dok su napetosti s Pjongjangom bile na vrhuncu, između raketne paljbe i nuklearnih pokusa. Američki predsjednik Donald Trump obećao je tada da će na Sjever poslati "vatru i bijes".

Vezani članci Moon Jae-in i Kim Jong-un (Foto: AFP) Iznenada se sastali Moon i Kim: Dva su sata razgovarali na sjevernoj strani sela mira Slika nije dostupna Sjeverna Koreja suspendirala razgovore s Jugom zbog vojnih vježbi, prijete i otkazivanjem summita s Trumpom

No, Olimpijske igre organizirane u J. Koreji započele su spektakularno približavanje koje je kulminiralo povijesnim summitom organiziranim 12. lipnja u Singapuru između Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una.

Ipak, Tokio zadržava nepopustljiv stav: "Nema promjene u našem konstatiranju prijetnje koju predstavlja sjevernokorejsko nuklearno oružje i rakete" po sigurnost Japana, inzistira se u izvješću.

Ta prijetnja koju ministarstvo ocjenjuje još uvijek "bez presedana", znatno šteti miru i sigurnosti regije i međunarodne zajednice, piše u dokumentu.

Ministar obrane Itsunori Onodera svakako uzima u obzir "dijalog" do kojeg je došlo između Sj. Koreje i njezinih nekadašnjih neprijatelja. "No, ne možemo ignorirati činjenicu da još danas Pjongjang posjeduje nekoliko stotina raketa koje mogu dosegnuti gotovo čitav japanski teritorij", naglasio je on.

Kao odgovor, japanska vlada redovito jača svoje obrambene sposobnosti. Najavila je krajem srpnja ulaganje od 3,6 milijardi eura na sljedećih 30 godina za instaliranje i eksploataciju američkog kopnenog pogona za presretanje raketa, namijenjena zaustavljanju eventualnog sjevernokorejskog napada. (Hina)