Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japanska vlada odobrila je u petak plan financijske pomoći vlasniku nuklearne elektrane Fukushime Daiichi, oštećene prije dva mjeseca u potresu i tsunamiju koji će omogućiti isplate odšteta žrtvama nuklearne nesreće koje su se morale iseliti iz svojih domova te spriječiti stečaj operatora nuklearke, koncerna TEPCO.


Vlada će izdati namjenske obveznice kojima će financirati plan spašavanja kompanije Tokyo Electric Power (TEPCO) koja bi, prema očekivanjima, trebala isplatiti desetke milijardi dolara odštete. Gornja granica njihove financijske odgovornosti neće biti postavljena. I druge nuklearne elektrane bit će pozvane da uplate u zajednički kompenzacijski fond u koji vlada planira uložiti namjenske obveznice u vrijednosti od oko 62 milijarde dolara.

Obveznice kojima će se pokriti odštetni zahtjevi moći će se prodavati čime će se amortizirati odnosno rastegnuti na više godina financijski teret za kompaniju od koje će vjerojatno tisuće ljudi tražiti odštetu zbog evakuacije i napuštanja svojih domova u blizini oštećene nuklearke. Japanska vlada trebala je još u četvrtak donijeti odluku o financijskoj pomoći no ona je bila odgođena zbog nesuglasica koje su u međuvremenu otklonjene.

Plan predviđa i zabranu isplate dividendi dioničarima TEPCA na nekoliko godina. Japanska vlada očekuje da će plan ukloniti strahovanja dioničara kompanije od gubitka vrijednosti njihova ulaganja.Japanska vlada odluku o programu pomoći donijela je pod pritiskom banaka koje su kompaniji dale kredite odmah nakon nesreće te ulagača koji su bili zabrinuti za svoja ulaganja. (Hina)

Vezani članci Erdogan u BiH (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Erdogan ponovno zaprijetio EU: "Šaljite novac ili otvaram granice za migrante" Slika nije dostupna Bijela kuća će hitno zatražiti 5,9 milijarda dolara za pomoć žrtvama uragana Harvey
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju