Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najviši stupanj nuklearne krize

Japanska katastrofa izjednačena s Černobilom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanske vlasti proglasile su najviši stupanj nuklearne krize.

Podižući stupanj nuklearne krize na razinu 7, najvišu moguću  internacionalne ljestvice, japanska nuklearna katastrofa izjednačena je s Černobilom, piše CNN. Novi stupanj podignut je danas ujutro, do sada je bio na razini 5.

Pročitajte i ovo Sukob na Crvenom moru crno nam se piše Stižu ozbiljna upozorenja na opasnost od nove svjetske krize: "Posljedice bi mogle biti katastrofalne" Slika nije dostupna Nema opasnosti Srušio se dio krova NE u Černobilu

Odluka je uslijedila nakon što je japanska agencija za nuklearnu i industrijsku sigurnost objavila preliminarne izračune po kojima oštećena elektrana ispušta i do 10.000 TBq radiokatovnog materijala po satu, nakon što su razorni potres jakosti 9 i tsunami 11. ožujka pogodili sjeveroistok Japana, izvijestila je agencija Kyodo news.

Međunarodna skala nuklearnih i radioloških događaja (INES), ide od Razine 1, koja ukazuje na vrlo malu opasnost za stanovništvo, do Razine 7 'velike nesreće' kod koje je došlo do velikog ispuštanja radioaktivnog materijala, uz zdravstvene i ekološke učinke vrlo širokih razmjera.

Operator nuklearke Tokyo Electric Power (Tepco) upozorio je danas da bi istjecanje radioaktivnog materijala moglo nadmašiti Černobil ako se ne uspiju zatvoriti pukotine. 'Istjecanje radioaktivnog materijala nije potpuno zaustavljeno i duboko smo zabrinuti jer bi možda mogao nadmašiti Černobil', rekao je dužnosnik Tepca novinarima.

Tepco je objavio da je nakon više novih snažnih potresa evakuirano osoblje iz nuklearke, ali da pumpe za hlađenje reaktora 1, 2 i 3 rade bez nepravilnosti U blizini reaktora 4 nuklearke Fukushima Daiichi u sjeveroistočnom Japanu danas ujutro je izbio požar ali je ubrzo ugašen, izvijestio je Tokyo Electric Power, navodeći da vatra nije utjecala na razinu radijacije. Operator havarirane japanske nuklearke Fukushima, Tokyo Electric Power Co (Tepco), objavio je da je nakon više novih snažnih potresa evakuirano osoblje iz nuklearke, ali da pumpe za hlađenje reaktora 1, 2 i 3 rade bez nepravilnosti.

>> VIDEO: Supružnici snimili bijeg pred tsunamijem

>> Japan zatresao novi potres, najmanje 4 mrtvih

Radnik je primjetio vatru na zgradi u blizini reaktora 4 nakon čega su na to mjesto poslani vatrogasci. Vijest o požaru došla je nekoliko minuta nakon što je potres jačine 6,4 danas ujutro pogodio istok Japana.

Kan: Stanje se malo po malo stabilizira

Ipak, japanski premijer Naoto Kan izjavio je danas da se stanje u unesrećenoj nuklearnoj centrali 'stabilizira malo po malo' te da radioaktivno istjecanje opada. 'Malo po malo reaktori centrale stabiliziraju se. Razina radioaktivnog istjecanja upravo opada', kazao je on na konferenciji za tisak.

Upitan o kontradikciji između svojih riječi i odluke da se razina težine nesreće u Fukushimi Daiichi (No 1) podigne na 7, Kan je odgovorio: 'Izvršili smo ponovnu procjenu razine na temelju provjere opsega radioaktivnih curenja'.

U Hrvatskoj nema opasnosti

U Hrvatskoj zasad nema povećanja radijacije, priopćio je danas Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost (DZRNS).

'Novo klasificiranje obznanjeno je jutros u 6 sati po našem vremenu, a temelji se na novim procjenama ukupne količine do sada ispuštenih radioaktivnih tvari koja po radiološkom utjecaju odgovara aktivnost joda I-131 od oko 500.000 TBq (terabekerela). Kriterij za tešku nesreću, odnosno 7. razinu INES ljestvice, je ukupno ispuštanje od nekoliko desetaka tisuća terabekerela aktivnosti koja odgovara jodu I-131', navodi u priopćenju DZRNS.

Dodaje kako se INES ljestvica koristi od 1992. godine, a razina 7 bila je ranije dodijeljena samo nesreći reaktora u Černobilu 1986. godine. Tada je ispuštanje bilo deset puta veće, procijenjeno je na ukupno oko 5 milijuna terabekerela aktivnosti koja odgovara jodu I-131.

'Na lokaciji Fukushima-Daiichi ispuštaju se sve manje količine radioaktivnog materijala u more i u zrak. Mjerenja programa radiološkog nadzora okoliša koja se provode u RH, i mjerenja Sustava pravodobnog upozoravanja na nuklearnu nesreću (www.dzrns.hr/spunn) i dalje ne ukazuju na povećanje koncentracije aktivnosti joda I-131 i cezija Cs-137, ni drugih radionuklida koji su pokazatelji ispuštanja iz nuklearnih postrojenja', stoji u priopćenju DZRNS-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene