Obavijesti Pretražite Navigacija
Zabrinuti za sigurnost

Japanci žele postupno ukidanje nuklearne energije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skoro tri četvrtine japanskih birača žele postupno ukidanje nuklearne energije, pokazalo je istraživanje javnoga mišljenja, što je najnoviji znak zabrinutosti za atomsku sigurnost u zemlji koja se bori sa najgorom svjetskom nuklearnom krizom u posljednjih 25 godina.

Istraživanje lista Asahi je pokazalo kako 74 posto anketiranih želi postupno ukidanje nuklearne energije. Ono je također pokazalo kako je 51 posto ispitanika suglasno da se reaktori koji su sada isključeni radi inspekcije ponovno pokrenu ako zadovolje vladine sigurnosne standarde dok je 35 protiv toga, mada je veći postotak protivnih u područjima gdje se reaktori nalaze.

Istraživanje se podudarilo s referendumom održanim u ponedjeljak u Italiji na kojem je 95 posto glasova bilo protiv obnavljanja programa nuklearne energije u ovoj zemlji sklonoj potresima. Tri mjeseca nakon katastrofalnog potresa i tsunamija radnici nastoje stabilizirati reaktore u oštećenoj nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi. Deseci tisuća ljudi su evakuirani iz područja oko elektrane.

Ministarstvo gospodarstva je upozorilo kako sva 54 japanska reaktora mogla biti zatvorena do travnja sljedeće godine ukoliko bi pojedine zajednice bile protiv njih zbog sigurnosnih razloga. Stručnjaci i ekonomisti su međutim upozorili kako su troškovi ukidanja svih elektrana preveliki unatoč zabrinutosti javnosti. Prije potresa Japan je iz nuklearki zadovoljavao 30 posto svojih potreba za električnom energijom. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Reforma u Japanu Strože kazne za seksualne zločine: Zabranjuju fotovoajerizam i dižu dob za pristanak na seks Građani razočarani presudom bivšim direktorima elektrane u Fukushimi (Foto: AFP) Sudska odluka Bivši čelnici Fukushime oslobođeni krivnje za nuklearnu katastrofu, građani: ''Ne možemo ovo razumjeti. Lišeni smo svojih domova''
Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene