Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japansko ministarstvo zdravstva objavilo je da više ne preporučuje cjepivo protiv raka grlića maternice, zbog slučajeva tjelesnih bolova koji bi se mogli dovesti u vezu s cjepivom.


Cjepivo protiv HPV-a, virusa koji uzrokuje rak grlića maternice, više nema podršku japanskog ministarstva zdravlja zbog nuspojava koje uzrokuje. Taj preokret 'ne znači da je cjepivo opasno, ali čini se da su informacije koje je stanovništvo o njemu dobilo nedostatne', objasnio je jedan dužnosnik ministarstva.

>>Nakon HPV cijepljenja djevojke se ne ponašaju rizičnije

Vezani članci Jelena Krajačić Bucić i Sanja Vištica - 4 Stručnjakinja objašnjava je li niti godinu dana istraživanja dovoljno za sigurno cjepivo? "Nove nuspojave uvijek su moguće..." Cjepivo protiv gripe, ilustracija Pandemija se ponovo ubrzava: Više od 65 milijuna zaraženih u svijetu, brojne zemlje planiraju masovna cijepljenja

Radi se o privremenoj mjeri dok se ne prikupe svi potrebni podaci, preciziralo je ministarstvo u dokumentu. Mlade djevojke koje žele mogu se cijepiti, ali ministarstvo poziva da se prije donošenja odluke razmotre prednosti i opasnosti cjepiva.

Nakon cijepljenja Gardasilom (Merck) i Cervarixom (GSK) utvrđeno je više slučajeva različitih lakših nuspojava, te tri tipa težih, te sada treba utvrditi njihovu vezu s cjepivom, dodaje ministarstvo. (HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook