Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japansko ministarstvo zdravstva objavilo je da više ne preporučuje cjepivo protiv raka grlića maternice, zbog slučajeva tjelesnih bolova koji bi se mogli dovesti u vezu s cjepivom.


Cjepivo protiv HPV-a, virusa koji uzrokuje rak grlića maternice, više nema podršku japanskog ministarstva zdravlja zbog nuspojava koje uzrokuje. Taj preokret 'ne znači da je cjepivo opasno, ali čini se da su informacije koje je stanovništvo o njemu dobilo nedostatne', objasnio je jedan dužnosnik ministarstva.

>>Nakon HPV cijepljenja djevojke se ne ponašaju rizičnije

Vezani članci Melania Trump Još dok su bili u Bijeloj kući: "Predsjednik Trump i Prva dama cijepili su se u siječnju" Cjepljenje, ilustracija Odlična ponuda! Organiziraju cijepljenje u baru pa uz cjepivo dijele i besplatno piće

Radi se o privremenoj mjeri dok se ne prikupe svi potrebni podaci, preciziralo je ministarstvo u dokumentu. Mlade djevojke koje žele mogu se cijepiti, ali ministarstvo poziva da se prije donošenja odluke razmotre prednosti i opasnosti cjepiva.

Nakon cijepljenja Gardasilom (Merck) i Cervarixom (GSK) utvrđeno je više slučajeva različitih lakših nuspojava, te tri tipa težih, te sada treba utvrditi njihovu vezu s cjepivom, dodaje ministarstvo. (HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook