Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LJUTI NEPRIJATELJ

ODLUKA KOJA JE ZGROZILA KINU Hoće li im se ovaj potez obiti o glavu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljuti neprijatelj iz vremena Drugog svjetskog rata odlučio se na potez koji Kina naziva neprihvatljivim. Hoće li ovo gurnuti Kinu preko ruba?

Uskoro počinje zajednička pomorska vojna vježba SAD-a Japana, a uslijed priprema japanski ministar obrane Gen Nakatani izrazio je spremnost svoje zemlje na pomoć Sjedinjenim Američkim Državama u provođenju 'mira i slobode u kretanju morem', što bi, kaže Nakatani, moglo podrazumijevati i zajedničke vježbe u Južnom kineskom moru.

Pročitajte i ovo Antony Blinken i Wang Yi Jasna poruka Kina poslala upozorenje Zapadu: "Ako se odvoje, učinit će povijesnu pogrešku" Kineske vojne vježbe Zajednička suradnja SAD, Južna Koreja i Japan osudili agresivno i opasno ponašanje Kine: "Nezakonito prisvaja morski teritorij"

Upravo ovaj potez Peking je nazvao neprihvatljivim.

'Kina je na visokom stupnju spremnosti zbog intervencije Japana u slučaju Južnog kineskog mora', rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, Hong Lei ističući kako su Japanci tijekom 2. svjetskog rata okupirali brojne otoke u spomenutom moru.

Kina, naime, još uvijek Japanu zamjera invaziju iz 1931. godine koja je rezultirala brutalnim bacanjem atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki 1945. godine.

SADA TO I ONI MOGU Demonstracija vojne moći

Situaciji ne doprinosi ni nevoljkost Japana da se suoči sa zločinima koje su njihove trupe počinile protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva. Sada tvrde kako 'samo žele proaktivno sudjelovati u aktivnostima koje promiču regionalnu stabilnost te grade kapacitete zemalja oko Južnog kineskog mora'.

Naime, Japanu velik problem predstavlja što si je Kina od 2014. godine vratila 1.174 hektara otoka na kojima sada velikom brzinom gradi vojne baze. I SAD je, kao i još neke zemlje jugoistočne Azije, zabrinut da Kina želi preuzeti kontrolu nad ribolovnim područjem, izvorima fosilnog goriva te plovnim putovima u Južnom kineskom moru.

Kina je jasno poručila kako će bilo kakvo ugrožavanje suvereniteta i sigurnosti neke zemlje rezultirati daljnjom izgradnjom vojnih baza i povećanju obrambenih kapaciteta na tom području.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene