Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon potresa magnitude 8,1 stupnjeva po Richterovoj ljestvici zabilježenog na Kurilskom otočju, sjeverni Japan pogodio je niz malih tsunamija, ne viših od 40 centimetara, priopćila je Japanska meteorološka agencija.


Prvi val, koji je pogodio luku Nemuro na najsjevernijem japanskom otoku Hokkaidu, donio je tsunamije visine 40 centimetara, mnogo manje od dva metra koliko su glasile prve procjene agencije.

Vezani članci Valovi uzrokovani potresom koji je pogodio Novi Zeland Razorni potres od 8,1 stupanj pogodio Novi Zeland - Uspješno provedena evakuacija, izgleda da se valovi smiruju: ''Čekamo signal da se vratimo kući'' Slika nije dostupna Snažan potres pogodio sjeveroistok Japana, opasnost od tsunamija

U drugom valu, koji je nekoliko minuta poslije stigao do obližnjeg lučkog grada Kushira, tsunami su bili upola niži i iznosili tek 20 centimetara.

Jednake vrijednosti plimnih valova, prema agenciji, zabilježene su i u gradovima Tokachiju, Abashiriju i Miyaku na sjeveru zemlje.

Snimke mora na sjeveru Japana pokazuju mirnu površinu, a stanovnici kažu da su potres jedva osjetili, no agencija upozorava na mogućnost većih plimnih valova koji bi tek mogli uslijediti.