Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Janukovič novi premijer Ukrajine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinski parlament potvrdio je u petak Viktora Janukoviča za novog ukrajinskog premijera potvrdivši tako veliki povratak promoskovskog političara na političku scenu nakon poniženja u Narančastoj revoluciji prije dvije godine.

Janukovič će podijeliti ovlasti s predsjednikom Viktorom Juščenkom koji ga je porazio na predsjedničkim izborima 2004. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istražili smo 'Agent orange' i Juščenko su najpoznatija trovanja dioksinom Slika nije dostupna 15 novih plovila Rusija obnavlja zastarjelu i neispravnu crnomorsku flotu

Predsjednik je rekao da ima čvrsta jamstva Janukoviča da neće pokušati poništiti prozapadne stečevine izborene u revoluciji.
Janukovič, koji je prije revolucije obnašao dužnost premijera, dobio je glasove 271 od 450 zastupnika u parlamentu Vrhovnoj Radi. Njegovi pristaše zapljeskali su ishodu glasovanja i uručili mu buket cvijeća.

- Jedva čekam prionuti na posao, izjavio je Janukovič prije
glasovanja. Spreman sam biti premijer na duži period, dodao je.

Sudionici Narančaste revolucije strahuju da će Janukovič iskoristiti političku moć kako bi poništio napore za ulaskom Ukrajine u EU i NATO. 

Također tvrde da će interes poslovnih ljudi iz njegova okruženja
utjecati na smjer nacionalnog gospodarstva.

Ministarska mjesta popunit će Janukovič i njegovi koalicijski
partneri, među kojima je i Juščenkova stranka Naša Ukrajina.
Janukovičevi kandidati će ipak dominirati, no prema ustavu Juščenko ima kontrolu nad ključnim resorima, poput vanjske politike i obrane.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene