Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Janša pozvao na nacionalno pomirenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Janez Janša iznenadio je prisutne na proslavi državnog praznika kojim se slavi održavanje referenduma o nezavisnosti 23. prosinca 1990., podsjećajući na govor u kojemu je Vaclav Havel početkom 1991. upozoravao na moralne praznine što ih je u društvu ostavio komunizam.

Janša je u govoru, koji je bio većinom posvećen nacionalnoj pomirbi, podsjetio na na velike uspjehe Slovenije u proteklih 17 godina koji se ogledaju u ulasku u gotovo sve međunarodne integracije te je pohvalio godinu na izmaku u kojoj je zabilježena najniža stopa nezaposlenosti i najviša stopa ekonomskog rasta do sada, rekavši da se među Slovencima unatoč tome osjeća "nelagoda" i "apatija" te da ljudi uvijek ne pokazuju "veselje" zbog dobrih perspektiva. 

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Slika nije dostupna Janša pooštrava mjere Unatoč prosvjedima, slovenska vlada donijela odluku: Zaposleni u državnim službama moraju imati potvrdu o cijepljenju

Janša je ocijenio da je to posljedica podjela nastalih u drugom svjetskom ratu koje se produžuju do danas i u "nacionalnom korpusu" ostavljaju "ranu" koja još nije
zacijelila.

Janša je rekao da je riječ o nasljeđu totalitarizma, odnosno
"izvornom grijehu neistine koji se prenosi na potomke", ne dopuštajući da Slovenija do kraja razvije svoje kreativne potencijale.

"Navikli smo se na totalitarni sustav i prihvatili ga kao nešto
uobičajeno", citirao je Havela Janša, dodajući da Slovenija u vrijeme kad su te riječi bile izgovorene nije imala lidera sličnog formata nego se govorilo da postoji "više istina" o prošlosti.

Janez Janša je objasnio da pri tom govori o suglasnosti koju na nacionalnoj razini treba postići kako bi se prihvatili zakoni za dostojan i civiliziran pokop ubijenih u drugom svjetskom ratu koji nisu bili na partizanskoj strani i označavanje tih mjesta.

Umjesto toga, upozorio je slovenski premijer, i danas u Sloveniji postoje uglednici koji takve akcije nazivaju "miješanjem kostiju" i podcjenjuju moralno značenje čina koji je potreban da Slovenci budu ujedinjeni iznutra.

Janša je pozvao stranke lijevog izvorišta da pomognu u akciji
prevladavanja starih ideoloških podjela, kako bi Slovenija mogla "naprijed" jer "nema nijednog razloga da Slovenija sebe ne cijeni" i dodao da je to zadatak njegova naraštaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene