Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politička optužba

Janša: Pahor manipulira dokumentima 'slovenske udbe'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša optužio je aktualnog premijera Boruta Pahora za moguću političku manipulaciju dokumentima nekadašnje Službe državne sigurnosti (SDS), iz vremena kad je Slovenija bila dio Jugoslavije.

O problematici načina čuvanja i pristupa toj osjetljivoj građi za popodne je bio najavljen sastanak predsjednika svih parlamentarnih stranaka, nakon što je jednom publicistu zabranjen pristup tom arhivu o djelovanju 'slovenske udbe', što je oporba nazvala skandalom jer tvrdi da bi ti arhivi trebali prema zakonu biti svima dostupni.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

Janša je međutim već tijekom jutra u razgovoru za Slovenski radio odbacio tumačenja premijera Pahora da je dio spomenutog arhiva zatvoren za istraživanja zbog zaštite imena ljudi koji su u vrijeme Jugoslavije tajno surađivali sa SDS-om, ali ne na planu represije nego djelujući u inozemstvu u korist slovenskih nacionalnih interesa.

'Slovenija kao nezavisna država nije nasljednica nekadašnjeg režima i ti bi arhivi trebali biti javni', rekao je Janša u razgovoru za Slovenski radio. Ustvrdio je kako je dio arhiva 'slovenske udbe', nakon što je odbačen zahtjev publicista Igora Omerze da mu se u taj materijal omogući pristup, dvadesetak dana bio u uredu premijera Boruta Pahora, što otvara prostor za pitanja ne dolazi li do manipulacije tim gradivom, što je ocijenio 'početkom kraja vladavine prava'.

Kako prenose slovenski mediji, oporba s Janšom na čelu sumnjiči premijera Pahora i njegovu vladu da novim zakonom o pristupu starom arhivskom gradivu tajnih službi iz vremena komunizma želi zaštititi političare koji su i danas aktivni. Mediji prenose da je polemika o 'arhivima udbe' povezana s tajnim djelatnostima agenata slovenskih tajnih službi u vrijeme komunizma prema susjednoj Austriji s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih godina prošlog stoljeća. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene