Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša optužio je aktualnog premijera Boruta Pahora za moguću političku manipulaciju dokumentima nekadašnje Službe državne sigurnosti (SDS), iz vremena kad je Slovenija bila dio Jugoslavije.


O problematici načina čuvanja i pristupa toj osjetljivoj građi za popodne je bio najavljen sastanak predsjednika svih parlamentarnih stranaka, nakon što je jednom publicistu zabranjen pristup tom arhivu o djelovanju 'slovenske udbe', što je oporba nazvala skandalom jer tvrdi da bi ti arhivi trebali prema zakonu biti svima dostupni.

Vezani članci Slika nije dostupna Slovenska vlada ostala bez većine Slika nije dostupna Slovenci nikad nezadovoljniji

Janša je međutim već tijekom jutra u razgovoru za Slovenski radio odbacio tumačenja premijera Pahora da je dio spomenutog arhiva zatvoren za istraživanja zbog zaštite imena ljudi koji su u vrijeme Jugoslavije tajno surađivali sa SDS-om, ali ne na planu represije nego djelujući u inozemstvu u korist slovenskih nacionalnih interesa.

'Slovenija kao nezavisna država nije nasljednica nekadašnjeg režima i ti bi arhivi trebali biti javni', rekao je Janša u razgovoru za Slovenski radio. Ustvrdio je kako je dio arhiva 'slovenske udbe', nakon što je odbačen zahtjev publicista Igora Omerze da mu se u taj materijal omogući pristup, dvadesetak dana bio u uredu premijera Boruta Pahora, što otvara prostor za pitanja ne dolazi li do manipulacije tim gradivom, što je ocijenio 'početkom kraja vladavine prava'.

Kako prenose slovenski mediji, oporba s Janšom na čelu sumnjiči premijera Pahora i njegovu vladu da novim zakonom o pristupu starom arhivskom gradivu tajnih službi iz vremena komunizma želi zaštititi političare koji su i danas aktivni. Mediji prenose da je polemika o 'arhivima udbe' povezana s tajnim djelatnostima agenata slovenskih tajnih službi u vrijeme komunizma prema susjednoj Austriji s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih godina prošlog stoljeća. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju