Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Janša: 'EU i SAD dijele najvažnije vrijednosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klimatske promjene i energetska stabilnost, politika globalne sigurnosti, osobito odnosi s Iranom i Kubom, te potpora "mladim demokracijama" u državama poput Iraka i Afganistana bili su u središtu razgovora čelnika Europe i SAD-a na godišnjem summitu EU - SAD koji je danas održan na Brdu kod Kranja.

"Imali smo vrlo dobre i otvorene razgovore", rekao je slovenski premijer Janez Janša, čija zemlja predsjeda EU-om, na konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali i američki predsjednik George W. Bush, te predsjednik Europske komsije Jose Manuel Barroso.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Policajac ozlijeđen u eksploziji nakon summita Putin-Bush Slika nije dostupna Bush dolazi u Sloveniju 9. lipnja

Janša je dodao da EU i SAD "dijele najvažnije vrijednosti", ostvaruju veliki dio svjetskog društvenog proizvoda i daju 75 posto sredstava za pomoć nerazvijenim zemljama, ali su i odgovorne za prevelike emisije stakleničkih plinova koje je potrebno smanjiti, kako bi se smanjile klimatske promjene. EU i SAD nose i zajedničku odgovornost i trebaju dati primjer ostalima, rekao je Janša.

U pogledu globalnog sporazuma koji bi omogućio smanjivanje emisija ugljičnog dioksida, Bush je rekao da taj proces mora imati "realistične ciljeve" i da ima smisla samo ako se u njega uključe rastuća gospodarstva, poput onih Indije i Kine, koja su također sve veći onečišćivači.

Govoreći o raznim regionalnim temama, o kojima se raspravljalo na summitu, Bush je među ostalim naglasio da "Turska spada u Europsku uniju", zahvalio je europskim državama na pomoći u stabilizaciji Afganistana, te također istaknuo da 'postkastrovska' Kuba ne može napredovati ako "ne oslobodi sve političke zatvorenike".

Govoreći o problemu odnosa s Iranom, Bush je rekao da ta zemlja nastavlja s obogaćivanjem urana koji bi joj mogao omogućiti stvaranje nuklearnog oružja, što predstavlja prijetnju susjedima u regiji. Stoga Iran, kako je rekao Bush, treba birati između izolacije i suradnje sa zapadnim državama, te dodao da je sada "pravo vrijeme" za zajedničko djelovanje SAD-a i Europske unije, ali da odgovor mora dati sam Iran.

Barroso je zahvalio Bushu na doprinosu Sjedinjenih Država koje su desetljećima podržavale integraciju Europe.

Bush iz Slovenije putuje u Njemačku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene