Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši direktor FBI-ja James Comey optužio je u četvrtak Trumpovu administraciju da ga kleveće i širi laži o radu agencije, ali nije kazao smatra li da je Trump želio omesti pravosuđe zatraživši od njega da odustane od istrage protiv bivšeg američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost.


James Comey je na saslušanju u Senatu rekao da je zbunjen "promjenjivim objašnjenjima" Trumpove administracije o njegovoj smjeni 9. svibnja.

Vezani članci James Comey i Donald Trump Bivši direktor FBI-a napao Trumpa i progovorio o njihovoj bizarnoj konverzaciji u siječnju 2017. James Comey i Donald Trump (Foto: AFP) Stiže bombastična knjiga o Trumpu: Američki mediji već objavili neke dijelove

"Premda zakon ne propisuje da je potreban bilo kakav razlog za smjenu direktora FBI-ja, administracija je odlučila ocrniti me i što je važnije i sam FBI tvrdeći da je agencija u rasulu, da su zaposlenici izgubili povjerenje u svojeg vođu", rekao je.

"To su jednostavno bile laži i žao mi je što su ih zaposlenici FBI-ja morali slušati i da je američkom narodu to kazano", dodao je Comey na saslušanju koje je počelo oko 16 sati po srednjoeuropskom vremenu i još traje.

Trump je njegovom smjenom izazvao političku oluju. Comey je vodio istragu o optužbama da se Rusija miješala u američke predsjedničke izbore 2016.

U pisanom iskazu objavljenom dan prije saslušanja, Comey navodi da ga je Trump zatražio da u sklopu te istrage odustane od istrage protiv bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna.

Comey tvrdi da mu je Trump na sastanku u Bijeloj kući u veljači rekao: "Nadam se da ćeš pristati odustati od toga, da ćeš pustiti Flynna."

Neki pravni stručnjaci smatraju da bi Comeyjevo svjedočenje moglo osnažiti mogući zahtjev za Trumpovim opozivom u Kongresu na temelju optužbi da je ometao pravdu.

"Mislim da nije na meni da kažem je li razgovor koji sam vodio s predsjednikom bio pokušaj ometanja pravde. Doživio sam ga jako uznemirujućim, jako zabrinjavajućim", rekao je.

Trump je tvrdio da je Comey izgubio povjerenje svojih zaposlenika, ali je poslije sugerirao da ga je smijenio zbog istrage o Rusiji.

"Kada sam imenovan za direktora FBI-ja 2013., znao sam da služim po volji predsjednika", rekao je Comey pred senatskim Odborom za obavještajnu zajednicu.

"Tog 9. svibnja, kada sam smijenjen, iz tog razloga, odmah sam se vratio kući kao privatni građanin. Ali tada su me zbunila i jako zabrinula objašnjenja, promjenjiva objašnjenja", rekao je.

Saslušanje bi moglo biti jako važno za Trumpa u trenutku kada bivši direktor FBI-ja Robert Mueller kao posebni savjetnik i nekoliko kongresnih odbora istražuju navodno rusko miješanje u američke izbore 2016. i moguću suradnju njegova predizbornog stožera i Moskve. Rusija sve optužbe odbacuje. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju