Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Južnoafrička vladajuća stranka Afrički nacionalni kongres (ANC) izabrala je u utorak Jakoba Zumu za svog novog predsjednika, nasuprot aktualnom šefu države Thabu Mbekiju i tako mu otvorila put za izbor za novog predsjednika države 2009. godine.


Zuma, pripadnik naroda Zulu, omiljen je među običnim članovima stranke i sušta je suprotnost bahatom intelektualcu Mbekiju, navodi Reuters. No, nesigurnost oko njegovih političkih stajališta i jako zalaganje za lijeve ideje uznemirili su ulagače u JAR-u.

Vezani članci Kapitol, Washington Incident na Kapitolu: Republikanski predstavnik htio ući s napunjenim pištoljem u Zastupnički dom Američka Nacionalna garda čuva Kapitol Trumpovi pristaše nadjačani snagama reda, propali prosvjedi najavljeni za nedjelju

Zumina pobjeda znači da će gotovo sigurno naslijediti Mbekija na predsjedničkoj dužnosti kada aktualnom šefu države istječe mandat 2009. godine.

Tržište strahuje da bi Zuma mogao Mbekijevu centrističku politiku, koja je osigurala najduže razdoblje gospodarskog rasta u Južnoafričkoj Republici, skrenuti ulijevo.

Suparništvo između pristaša dvojice političara unijelo je najveći razdor u nekad monolitni ANC koji je gotovo neprekidno na vlasti od ukidanja aparthejda 1994. godine.