Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jakob Zuma novi čelnik Afričkog nacionalnog kongresa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Južnoafrička vladajuća stranka Afrički nacionalni kongres (ANC) izabrala je u utorak Jakoba Zumu za svog novog predsjednika, nasuprot aktualnom šefu države Thabu Mbekiju i tako mu otvorila put za izbor za novog predsjednika države 2009. godine.

Zuma, pripadnik naroda Zulu, omiljen je među običnim članovima stranke i sušta je suprotnost bahatom intelektualcu Mbekiju, navodi Reuters. No, nesigurnost oko njegovih političkih stajališta i jako zalaganje za lijeve ideje uznemirili su ulagače u JAR-u.

Pročitajte i ovo Giorgia Meloni i Joe Biden Različita gledišta Meloni posjetila Bidena: Poznato o čemu su razgovarali, jednu temu nisu dotakli Ilustracija Istina je vani Nesvakidašnje saslušanje u Kongresu ujedinilo zastupnike: Poznat odgovor na pitanje jesu li tijela pronađena u NLO-ima - ljudska?

Zumina pobjeda znači da će gotovo sigurno naslijediti Mbekija na predsjedničkoj dužnosti kada aktualnom šefu države istječe mandat 2009. godine.

Tržište strahuje da bi Zuma mogao Mbekijevu centrističku politiku, koja je osigurala najduže razdoblje gospodarskog rasta u Južnoafričkoj Republici, skrenuti ulijevo.

Suparništvo između pristaša dvojice političara unijelo je najveći razdor u nekad monolitni ANC koji je gotovo neprekidno na vlasti od ukidanja aparthejda 1994. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene