Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki general Joseph Dunford u petak je ponovio čvrstu predanost sigurnosti Japana, najbližeg azijskog savenika SAD-a, poručivši svom japanskom kolegi u jeku regionalnih tenzija zbog Sjeverne Koreje da je "napad na jednu napad na obje" države.


Proteklih tjedana pojačana je zabrinutost zbog sjevernokorejskih raketnih i nuklearnih programa. Pjongjang je objavio kako razmatra ispaljivanje raketa preko Japana, na otok Guam, američki teritorij u Tihom oceanu. Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un kasnije je odgodio tu odluku.

Vezani članci Božić, ilustracija Strože mjere su se isplatile: Neke zemlje oprezno popuštaju restrikcije Fail ''To je pureći k***'': Amerikanci se za Dan zahvalnosti prejeli puricama, a ne znaju ni kako izgledaju

Američki ministar obrane Jim Mattis i državni tajnik Rex Tillerson su u četvrtak na sastanku u Washingtonu s japanskim kolegama dogovorili jačanje suradnje oko Pjongjanga.

"Najvažnija stvar (ministarskog sastanka) je ponovno utvrđivanje prvenstva naših bilateralnih odnosa u Aziji i u pacifičkoj regiji", poručio je načelnik američkog združenog stožera Joseph Dunford na početku susreta s japanskim kolegom, admiralom Katsutoshijem Kawanom.

"Ovo je veoma važno razdoblje za sigurnost u regiji i naravno da smo najusredotočeniji na prijetnju koja dolazi iz Sjeverne Koreje", istaknuo je Dunford.

"Mislim da smo pojasnili Sjevernoj Koreji i bilo kome drugome u regiji da je napad na jednog napad na nas oboje", zaključio je.

Tillerson je u Washingtonu naglasio kako SAD želi dijalog s Pjongjangom, no samo ako će on biti od značaja.

"Mi pokušavamo utjecati na njih da sudjeluju u razgovoru, no da sudjeluju s razumijevanjem da će oni dovesti do različitih zaključaka od onih u prošlosti", rekao je američki državni tajnik.

Sjeverna Koreja je 2005. postigla sporazum sa šest država o suspenziji svog nuklearnog programa u zamjenu za diplomatske ustupke i energetsku pomoć, no taj je dogovor kasnije propao. (HINA)