Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon otkrića da se ogromne količine metana oslobađaju s morskog dna, klimatolog Jason Box poručio je da bi mogli ozbiljno stradati.


Ako se samo mali dio ugljika koji se nalazi na dnu mora ispod Arktika oslobodi i uđe u atmosferu, naj***li smo, napisao je 29. srpnja na svom Twitter profilu klimatolog Jason Box iz Geološke službe Danske i Grenlanda i na taj način upozorio na ozbiljnost otkrića znanstvenika sa sveučilišta u Stockholmu.

Vezani članci Slika nije dostupna Na Saturnovom mjesecu pronađeni tragovi života?! Slika nije dostupna Hubble otkrio metan na planetu na kojem je već otkrivena voda

Oni su naime prošli tjedan otkrili ogromne količine metana koje se oslobađaju s morskog dna. Iako oslobađanje metana s oceanskog dna nije nepoznanica, ovaj put su mjehuri stigli do površine što je novost. Prve analize uzoraka morske vode pokazale su da je razina metana 10 do 50 puta veća od normalne.

Znanstvenici: Čeka nas temperaturni pakao! Kupat ćemo se do STUDENOG!

Ovo otkriće moglo bi dovesti do bolje prognoze, ali i imati ozbiljne implikacije na klimu u godinama koje dolaze. Velik dio znanosti o globalnom zatopljenu usmjeren je na proučavanje ugljičnog dioksida kao glavnog krivca za porast temperatura. CO2 stvarno najviše doprinosi problemu. Međutim, metan je plin koji je također na radaru klimatskih znanstvenika. Iako je njegov doprinos klimatskim promjenama trenutno malen, postoji bojazan da bi se to moglo promijeniti u godinama koje dolaze. Upravo bi dolazak metana s dna mora u atmosferu doveo do ubrzanih klimatskih promjena.

'Postoje pozitivni učinci klimatskih promjena, ali ne smijemo o njima govoriti'

Box inače desetljećima proučava Arktik. Drugim riječima on Arktik poznaje, kao i klimatske promjene zbog čega njegovo upozorenje na Twitteru treba shvatiti ozbiljno.Govoreći o klimatskim promjenama za portal motherboard.vice.com/ zaključio je sljedeće: 'Ja bih mogao izbjeći puno toga. Ali moja kći možda neće. Ona ima tri godine.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook