Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kršenje autorskih prava

J. K. Rowling ukrala ideju za 4. nastavak H. Pottera?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska književnica J. K. Rowling optužena je da je zamisli za svoj planetarno popularan i unosan niz romana o Harryju Potteru ukrala od Adriana Jacobsa, također britanskog pisca, objavili su njegovi nasljednici.

Jacobsovi nasljednici, koji žive u Australiji, tužili su na sudu u Londonu izdavača Bloomsbury Publishing PLC za kršenje autorskih prava, a na popis optuženih upisana i Rowling. U tužbi se navodi da je autorica u četvrti nastavak sage o malome čarobnjaku 'Harry Potter i plameni pehar' ugradila znatne dijelove iz Jacobsove knjige 'The Adventures of Willy the Wizard No. 1 Livid Land' (Pustolovine čarobnjaka Willyja), objavljene 1987. Jacobsovi nasljednici tvrde također da su mnoge druge zamisli za Harryja Pottera ukradene od čarobnjaka Willyja. Jacobs je umro u Londonu 1997., a odvjetnik njegovih nasljednika smatra da bi parnica mogla doseći milijardu dolara. Nasljednici su zatražili i pravno mišljenje krše li autorska prava i filmovi snimljeni po predlošku Harryja Pottera, kao i zabavni park koji bi uskoro trebao biti otvoren. U lipnju je Bloomsbury odbacio navode o plagiranju Jacobsova djela te ustvrdio da tužitelji nisu uspjeli identificirati nijedan dio teksta iz sage o Potteru koji bi bio plagiran iz "'Willyja the Wizarda'. J. K. Rowling optužbu je nazvala apsurdnom i neutemeljenom. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna J.K. Rowling: Kraj priče o Harryju Potteru gori je od razvoda Slika nije dostupna Dumbledore je homoseksualac

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene