Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posebno izvješće

Izvjestitelj UN-a za ljudska prava: Iranske vlasti zlostavljaju aktiviste za ljudska prava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktivisti za zaštitu ljudskih prava u Iranu su podvrgnuti zlostavljanju, kaže posebni izvjestitelj UN-a za ljudska prava Ahmed Shaheed.

U posebnom izvješću koje je predstavio Općoj skupštini UN-a Shaheed, bivši ministar vanjskih poslova Maldiva, kaže da mu iranske vlasti nisu dopustile da posjeti zemlju ali da je procjenu stanja napravio na temelju razgovora s 99 osoba od kojih 75 posto bili sami sudionici događanja a ostalo pouzdani svjedoci.

>> UN: Za 10 godina - milijarda ljudi starija od 60 godina

'Aktivisti za ljudska prava kažu da su,nakon privođenja, bili u izolaciji od nekoliko tjedana do 36 mjeseci bez optužnice ili pravne pomoći', stoji u izvješću. Tijekom boravka u pritvoru bili su izvrgnuti fizičkom i psihičkom zlostavljanju, uskraćivana im je voda i hrana, istražitelji su prijetili da će uhititi, silovati ili ubiti članove njihovih obitelji.

U izvješću se tvrdi da su iranske vlasti nedavno spriječile neke internetske portale u zemlji da objave podatke o gospodarskim posljedicama sankcija koje je međunarodna zajednica nametnula Iranu zbog njegovog nuklearnog programa. Iranska misija pri UN-u još nije reagirala na ovo izvješće. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se obratio javnosti: "Pritisak raste, znamo da nemamo nikakve šanse" Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene