Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izvanredna sjednica srbijanskog parlamenta odgođena za sutra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvanredna sjednica srbijanskog parlamenta, na kojoj se trebao razmotriti Prijedlog rezolucije o kontinuitetu državne politike prema Kosovu, umjesto danas počet će u četvrtak zbog izmjena dnevnog reda.

Predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović kazala je da je na konzultacijama zastupničkih klubova u srijedu odlučeno da se izmijeni redoslijed točaka dnevnog reda, ali nije precizirala o kojim je izmjenama riječ.

Pročitajte i ovo Europski parlament u Strasbourgu (Foto: AFP) nakon upozorenja stiglo objašnjenje Drama u Europskom parlamentu: Poslano upozorenje zbog sumnjive vode, objavljeno o čemu se radilo Strašni prizor iz parlamenta Kritizirao vladajuću stranku VIDEO "Imate krv na svojim rukama": Zastupnik zagrmio za pozornicom pa se srušio, nije mu bilo spasa

Sjednica će tako početi u četvrtak u 14 sati, s obzirom na to da skupštinski poslovnik predviđa da je nakon izmjena dnevnog reda do početka sjednice nužno da proteknu 24 sata.

Prva točka dnevnog reda u srijedu je trebao biti prijedlog nove rezolucije o Kosovu, u kojem se navodi da će Srbija ratificirati SSP s Kosovom u svom sastavu, pozivajući se na član 135. tog Sporazuma, koji jamči suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, kao i da je prisutnost misije Eulex na Kosovu moguća samo uz odobrenje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN), te da cilj te misije ne može biti primjena plana Marttija Ahtisaarija i da se Vlada Srbije "obvezuje da se putem mehanizama UN-a angažira na pronalasku odgovarajućeg oblika i pravne osnove za takvu prisutnost".

Oporba je već ranije najavila da će glasati protiv prijedloga rezolucije, a Srpska radikalna stranka (SRS) i narodnjačka koalicija Demokratske stranke Srbije (DSS) i Nove Srbije (NS), kao i Liberalno-demokratska partija (LDP) Skupštini Srbije dostavila je svoje prijedloge rezolucije.

Kako je ranije najavljeno na istoj sjednici bi zastupnici trebali razmotriti i Prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Srbije s Europskom unijom, te energetski sporazum s Rusijom.

Konstituirana nova skupština Vojvodine 

Novi saziv Skupštine Vojvodine kojom će u sljedeće četiri godine predsjedati predstavnik Saveza vojvođanskih Mađara Sandor Egeresi konstituiran je u srijedu, dva mjeseca nakon izbora.

Na konstitutivnoj sjednici izabrano je i šest dopredsjednika skupštine, dvojica iz Demokratske stranke, te po jedan iz G17 plus, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Socijalističke partije Srbije i Srpske radikalne stranke.

Novu vladajuću većinu formirat će lista "Za europsku Vojvodinu", "Mađarska koalicija", koalicija "Zajedno za Vojvodinu" i Liberalno-demokratska partija. Oni imaju 90 zastupnika od ukupno 120 u parlamentu Vojvodine.

Zastupnici Skupštine Vojvodine bi trebali izabrati novu pokrajinsku vladu, a za mandatara Izvršnog vijeća Vojvodine bit će predložen potpredsjednik DS-a Bojan Pajtić, koji je tim tijelom rukovodio i u prošlom mandatu.

Jedina parlamentarna stranke hrvatske manjine u Srbiji - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, ima jednog zastupnika u Skupštini Vojvodine, a imat će i dva predstavnika u izvršnoj vlasti pokrajine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene