Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski znanstvenici kažu kako su uspjeli napraviti novu vrstu pšenice, koja bi mogla povećati proizvodnju za 30 posto.


Nacionalni institut za poljoprivrednu botaniku s Cambridgea, spojio je spojio je soj prastarog pretka pšenice i moderni soj pšenice, kako bi dobili posve novu biljku. Preliminarni testovi pokazali su kako je nova pšenica veća i jača od one koju poljoprivrednici širom svijeta danas siju i kose, prenosi BBC.

Vezani članci Sadnice Uzgoj povrća može biti domaći, no sjeme je nerijetko uvezeno: "Većinu kupujemo izvana, uglavnom iz Italije i Srbije, a to iz Italije je opet vjerojatno iz Kine..." Koronavirus u Velikoj Britaniji, ilustracija Puno ih se cijepilo pa sad razmišljaju da do lipnja ukinu mjeru fizičkog razmaka

>> Svjetska banka predstavila alarmantne podatke!

Ipak, biti će potrebno najmanje pet godina dodatnih testiranja i odobrenja regulatornih tijela prije nego što će se taj soj pšenice moći sijati na oranicama poljoprivrednika.

Neki od poljoprivrednika, s druge strane, pozivaju na nove inicijative od strane prehrambene industrije, znanstvenika i britanske vlade. Vjeruju kako bi se regulatorni proces trebao ubrzati, kako bi se osigurala globalna zaliha hrane za nekoliko narednihi desetljeća.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook