Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aneksija Zapadne obale

Izvještaj UN-a: Izraelski zakon o naseljenicima prekoračio "debelu crvenu crtu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
UN-ov izaslanik za pomirbu Izraelaca i Palestinaca ocijenio je u utorak da je novi izraelski zakon donesen u korist naseljenika prekoračio "veoma debelu crvenu crtu" na putu prema aneksiji okupirane Zapadne obale.

Zakon koji je u noći na utorak prihvatio izraelski parlament stvorio je "veoma opasan presedan", rekao je za AFP Nikolaj Mladenov, UN-ov posebni koordinator za mirovni proces. "Prekoračena je veoma debela crvena crta", dodao je.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Suzana, ne ide to tako Košmar na sjednici UN-a: Vučića ponizili, a kamere su snimile što je radila njegova savjetnica Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..."

Zakon "bi mogao utrti put potpunoj aneksiji Zapadne obale i bitno ugroziti rješenje s dvjema državama", to jest uspostavu palestinske države koja s Izraelom živi u miru, rekao je.

Mladenov je pozvao međunarodnu zajednicu da odlučno osudi donošenje tog zakona, ali nije htio kritizirati Trumpovu administraciju koja se ne izjašnjava o izraelskoj kolonizaciji.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa "mora konzultirati sve strane" i "neće komentirati taj zakon prije bilo kakve odluke (izraelskog) pravosuđa" koje se treba očitovati o njegovoj sukladnosti izraelskom pravnom sustavu, rekao je čelnik američkog State Departmenta.

"To je veoma oprezna izjava", istaknuo je Mladenov, "očito se moraju konzultirati. Imamo novu administraciju kojoj treba ostaviti vremena i prostora za definiranje politike".

Novi zakon će omogućiti Izraelu da prisvoji stotine hektara privatnog palestinskog zemljišta na Zapadnoj obali uz novčanu naknadu ili za zamjensko zemljište. Razbjesnio je Palestince i zagovaratelje rješenja s dvjema državama. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene