Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četveročlano povjerenstvo

Izraelski i turski diplomati u istrazi napada na brodovlje za Gazu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po jedan izraelski i turski diplomat imenovani su povjerenstvo koje bi trebalo istražiti pojedinosti izraelskog napada u svibnju na brodovlje što je prevozilo pomoć u pojas Gaze.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon uvrstio je turskog diplomata Ozdema Sanberka i Izraelca Josepha Ciechanovera u četveročlano istražno povjerenstvo što je osnovano nekoliko dana ranije.

Pročitajte i ovo Zapovjednik Islamske revolucionarne garde Hosein Salami Upozorio Izrael Iran poručio da je operacija Iskreno obećanje gotova i da su gađali dvije mete Napad na Izrael iron dome VIDEO Koja je tajna Željezne kupole? Pogledajte kako funkcionira najbolja protuzračna obrana na svijetu

Incident što se dogodio u svibnju ozbiljno je ugrozio diplomatske veze između Turske i Izraela, dvije savezničke države u problematičnoj regiji Bliskog istoka.

>> Vratio se humanitarni brod kojeg je napala izraelska vojska

U napadu što su ga izvele izraelske snage na brodovlje s pomoći namijenjenoj Gazi poginulo je devet osoba, od kojih su osam bili Turci i jedan Amerikanac turskog podrijetla.

Izraelski komandosi ubili su tih devetoro aktivista na putničkom brodu Mavi Marmara, koji je vozio humanitarnu pomoć u pojas Gaze unatoč tome što Izrael priječi dopremu pomoći u to područje.

Na čelu povjerenstva Ujedinjenih naroda koje bi trebalo istražiti okolnosti incidenta nalaze se bivši predsjednik vlade Novog Zelanda Geoffrey Palmer i dosadašnji kolumbijski predsjednik Alvaro Uribe.

Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava imenovalo je tročlano povjerenstvo koje će utvrditi je li u incidentu prekršeno međunarodno pravo. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene