Izraelska vojska objavila je da je gađala Hamasove ciljeve u Gazi u subotu ujutro, nakon što su u noći ispaljene rakete prema izraelskom gradu Beershebi.

Galerija


Dvije rakete ispaljene su prema Beershebi iz Gaze oko 2 sata ujutro po lokalnom vremenu, a obje je srušila izraelska vojska, napisala je vojska na Twitteru. "Kao odgovor na rakete ispaljene iz Gaze na izraelske civile tijekom noći, naše su snage pogodile terorističke ciljeve Hamasa u Gazi. Hamas će snositi posljedice zbog napada na izraelske civile. Ostajemo spremni za razne scenarije", napisali su.

Vezani članci Nasilje u Pojasu Gaze nakon otvaranja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu (Foto: AFP) Očekuje se novo nasilje dok Palestinci obilježavaju "Nakbu", Izrael bombardirao Hamasove ciljeve u Gazi Ismail Haniya, vođa Hamasa (Foto: AFP) PLO bi mogao suspendirati priznanje Izraela, Hamas neće sudjelovati na sastanku

To nadalje dovodi u pitanje krhko primirje koje je stupilo na snagu u četvrtak da se zaustave najintenzivniji sukobi u regiji proteklih godina. Izraelci nikada nisu službeno potvrdili primirje između Izraela i Islamističkog džihada, kojemu je posredovao Egipat, nakon sporadičnih sukoba između Izraela i palestinskih militanata u kojima je od utorka život izgubilo više od 30 ljudi.

Nasilje je počelo nakon što su u izraelskim ciljanim napadima ubijena dvojica vođa Islamističkog džihada, od kojih je jedan vođa brigada Kuds, vojnog krila Islamističkog džihada u Pojasu Gaze. Više od 450 raketa ispaljeno je na ciljeve širom južnog Izraela od utorka, prema izraelskoj vojsci. Izraelski protuzračni sustav Iron Dome presreo je desetke raketa.

Islamistički džihad druga je po snazi skupina u Gazi, nakon pokreta Hamas koji vlada u priobalnoj enklavi, a utjecaj mu je ojačao nakon 2014. uz pomoć financijske potpore Irana. (Hina,M.V.)