Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priprema za kopneni napad?

Izraelci Gazu gađaju teškim topništvom, svijet prosvjeduje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelci su prvi put od početka zračnih napada na Gazu 27. prosinca u subotnjim napadima upotrijebili teško topništvo duž cijele istočne granice Pojasa s Izraelom, izvijestili su očevici, što se može protumačiti kao moguća priprema za izraelski kopneni napad.

Oko 16.30 po lokalnom vremenu Izraelci su teškim topništvom posebno žestoko napali Beit Hanoun i Jabaliyu na sjeveru pojasa Gaze te Khan Younes na njegovu jugu. To je potvrdio i novinar France pressea koji se zatekao na terenu. Očevici tvrde kako je najmanje deset Palestinaca poginulo napadu na Ibrahimovu džamiju u izbjegličkom kampu u Jabaliyji, ali zasad nema potvrde te informacije.

Pročitajte i ovo Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael - 2 Napeto stanje Na nišanu Irana još jedna zemlja: Poručili su da ih pomno prate Napad na Izrael iron dome VIDEO Koja je tajna Željezne kupole? Pogledajte kako funkcionira najbolja protuzračna obrana na svijetu

Vojni stručnjaci navode kako su u prošlosti izraelskim kopnenim operacijama na pojas Gaze prethodili slični napadi teškim topništvom, a i među izraelskim se analitičarima u posljednjih nekoliko dana mogu čuti nagađanja o potencijalnoj kopnenoj akciji na pojas Gaze. France presse izvješćuje kako su na granici između pojasa Gaze i Izraela viđeni tenkovi te da cijelo područje nadlijeću vojni zrakoplovi.

Svijet prosvjeduje 

Pripadnici Hamasa su zaprijetili su otmicama izraelskih vojnika u slučaju izraelske kopnene ofenzive. 'Ako Izraelci uđu u pojas Gaze, Gilad Shalit dobit će nove prijatelje'.

Shalit je izraelski vojnik kojega su pripadnici Hamasa zatočili 25. lipnja 2006. i još uvijek ga drže u zatvoru u pojasu Gaze. U nekoliko europskih gradova u subotu su održani prosvjedi protiv napada na Gazu. U Londonu se prema policijskim procjenama na Trafalgar Squareu okupilo između 5 i 6 tisuća ljudi. Među njima je bila i bivša pjevačica grupe Eurythmics Annie Lennox. Oko 6 tisuća ljudi na sličnom se skupu okupilo u Parizu, a 2,5 tisuće u Salzburgu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene