Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zamjenik izraelskog ministra obrane Matan Vilnai kazao je kako njegova vlada želi prekinuti veze s pojasom Gaze, kojim upravlja radikalni palestinski pokret Hamas, dok Palestinci takav izraelski prijedlog odbacuju.


Izrael je pojas Gaze okupirao 1967., a 2005. godine povukao je vojsku i doseljenike iz tog područja koje danima drži u blokadi kako bi kaznio Palestince zbog stalnih raketnih napada na Izrael.

Vezani članci Izvlačenje Suzy Ishkontane Petogodišnja djevojčica sedam je sati bila zatrpana u ruševinama zgrade, u krvavim sukobima sve više stradavaju djeca Izrael raketirao Hamas Ne smiruje se sukob na Bliskom istoku: Izrael raketirao domove zapovjednika Hamasa, Palestina kaže da su to najsnažniji udari dosad

Izrael definitivno želi oprati ruke od Gaze i drugima prepustiti
zadaće opskrbe Gaze strujom, vodom, medicinskim materijalom, rekao Vilnai .

Borci radikalnog palestinskog pokreta Hamas koji od lipnja kontrolira Gazu jučer su rušenjem pograničnog zida s Egiptom okončali višednevnu izraelsku blokadu i pustili Palestince da uđu u Egipat i ondje se opskrbe.

Egipat bi trebao preuzeti odgovornost, jer je Gaza "otvorena na drugu stranu i mi gubimo za nju odgovornost. I zato se želimo isključiti", rekao je Vilnai.

Glasnogovornik Hamasa smatra da Izrael ipak nije lišen odgovornosti.

Izrael je odgovoran jer je "pojas Gaze još uvijek okupirana zemlja", rekao je Sami Abu Zuhri.

S druge strane pomoćnik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa smatra da Izraelci žele definitivno odijeliti pojas Gaze od Zapadne obale.

"To je stari plan kojim se želi odsijeći Gazu od cijelog palestinskog tijela", prenosi Reuters izjavu visokopozicioniranog Abasova pomoćnika.

Izraelsko-palestinski mirovni pregovori koji se vode pod okriljem međunarodne zajednice trebali bi donijeti u budućnosti proglašenje samostalne palestinske države koja bi postojala uz hebrejsku.