Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izrael želi prekinuti veze s pojasom Gaze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamjenik izraelskog ministra obrane Matan Vilnai kazao je kako njegova vlada želi prekinuti veze s pojasom Gaze, kojim upravlja radikalni palestinski pokret Hamas, dok Palestinci takav izraelski prijedlog odbacuju.

Izrael je pojas Gaze okupirao 1967., a 2005. godine povukao je vojsku i doseljenike iz tog područja koje danima drži u blokadi kako bi kaznio Palestince zbog stalnih raketnih napada na Izrael.

Pročitajte i ovo Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta Zločin protiv čovječnosti u Pojasu Gaze - 3 Potresni prizori Stotine tisuća djece gladuju, jedu hranu za konje, piju more: "Makar umrla, želim uzeti vreću brašna jer nemam čime nahraniti svoju djecu"

Izrael definitivno želi oprati ruke od Gaze i drugima prepustiti
zadaće opskrbe Gaze strujom, vodom, medicinskim materijalom, rekao Vilnai .

Borci radikalnog palestinskog pokreta Hamas koji od lipnja kontrolira Gazu jučer su rušenjem pograničnog zida s Egiptom okončali višednevnu izraelsku blokadu i pustili Palestince da uđu u Egipat i ondje se opskrbe.

Egipat bi trebao preuzeti odgovornost, jer je Gaza "otvorena na drugu stranu i mi gubimo za nju odgovornost. I zato se želimo isključiti", rekao je Vilnai.

Glasnogovornik Hamasa smatra da Izrael ipak nije lišen odgovornosti.

Izrael je odgovoran jer je "pojas Gaze još uvijek okupirana zemlja", rekao je Sami Abu Zuhri.

S druge strane pomoćnik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa smatra da Izraelci žele definitivno odijeliti pojas Gaze od Zapadne obale.

"To je stari plan kojim se želi odsijeći Gazu od cijelog palestinskog tijela", prenosi Reuters izjavu visokopozicioniranog Abasova pomoćnika.

Izraelsko-palestinski mirovni pregovori koji se vode pod okriljem međunarodne zajednice trebali bi donijeti u budućnosti proglašenje samostalne palestinske države koja bi postojala uz hebrejsku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene