Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izraelski premijer Ehud Olmert uputio je nedavno tajnu poruku sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu u kojoj tvrdi da je njegova zemlja spremna platiti cijenu mira, piše list Yediot Aharonot.


Prema pisanju izraelskog lista tijekom telefonskog razgovora koji je trajao duže od jednog sata 24. travnja, američki predsjednik George W. Bush je dao zeleno svjetlo izraelsko-sirijskim mirovnim pregovorima, ali je odbio biti posrednik. 

Vezani članci Zatvorenik (Ilustracija: Guliver/Thinktsock) Zatvor visoke sigurnosti? Malo sutra: Zatvorenici prokopali tunel ispod umivaonika i nestali bez traga, oglasio se i premijer Nikola Vidaković - 1 Urod krumpira ove godine gotovo se prepolovio, a to će mu podebljati cijenu: ''Više nikad neće biti jeftin i podcijenjen kao što je bio''

Olmert je zatim uputio više poruka sirijskom predsjedniku putem turskih i njemačkih čelnika i njihovih savjetnika, dodaje list.

"Znam da će me mirovni sporazum sa Sirijom obvezati da vratim Golansku visoravan pod sirijsku vlast, spreman sam preuzeti odgovornosti radi uspostave mira među nama", rekao je Olmert u jednoj od tih poruka, piše Yediot.

"Želio bih da mi kažete hoće li u razmjenu za izraelsko povlačenje s Golana Sirija biti sprema ispuniti svoje obveze: postupno raskinuti svoj savez s Iranom, Hezbollahom i palestinskim terorističkim organizacijama i prekinuti svoju podršku terorizmu", dodao je.

Isti izvor dodaje da je jedan izraelski dužnosnik, vrlo blizak
Olmertu, pod uvjetom da ostane neimenovan potvrdio da Olmert još nije dobio Assadov odgovor.

Mirovni pregovori između Sirije i Izraela, kojima posreduju SAD, prekinuti su u siječnju 2000. radi neslaganja u pitanju Golanske visoravni.