Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izrael priprema veliku kopnenu ofenzivu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrael, koji priprema veliku kopnenu ofenzivu, upozorio je ponovo stotine tisuća stanovnika južnog Libanona da odmah napuste to područje.

O tome dosta govori i podatak da je Izrael u petak pozvao na mobilizaciju najmanje 3.000 pričuvnih vojnika, javlja agencija Reuters pozivajući se na vojne izvore.

Pročitajte i ovo Vladimir Zelenski 95 milijardi dolara pomoći Zelenski zahvalio Amerikancima na velikom paketu pomoći, Rusi im poručili: "To će uništiti Ukrajinu" Sukobi Izraela i Hamasa Povijest Hamasa Tko su počinitelji "izraelskog 11. rujna"? Obnavljaju se poput hidre, a ne smatraju ih sve zemlje teroristima

Izrael grupira vojnike, tenkove i topništvo u blizini granice s
Libanonom otkako je počela kriza s Hezbolahom 12. srpnja.

No, još će proći dani prije nego novi pričuvni vojnici ne budu
mobilizirani. Jedna je mogućnost da budu poslani na Zapadnu obalu i zamijene tamošnje borbene postrojbe koje će onda biti poslane u Libanon.

Izraelska je vojska u petak nastavila zračne napade na četrdesetak ciljeva u Bejrutu. Ovom akcijom Izrael vjerojatno namjerava stvoriti zonu razdvajanja.

U sukobima je u posljednih deset dana poginulo najmanje 330 Libanonaca i 32 Izraelaca. Deseci tisuća ljudi u toj zemlji napustile su svoje domove i izbjegle u sjeverna područja. 
Uništeno je najmanje 55 mostova, a taksisti prijevoz do Bejruta naplaćuju više od 400 dolara po osobi, što je 40 puta više od uobičajene cijene. 

Šeik Hasan Nasrallah se u intervjuu za Al-Jazeeru ispričao zbog pogibije dvoje izraelske djece arapskog porijekla u napadu Hezbolaha na Nazaret u sjevernom Izraelu, ali je dodao kako su poginula djeca "mučenici za Palestinu".

Nasrallah je priznao odgovornost za napade: "U svoje, i u ime moje braće ispričavam se obitelji koja je pretrpjela gubitak", ali je dodao kako zna da isprika nije dovoljna.

One koji su poginuli u napadu smatramo mučenicima za Palestinu i mučenicima za naciju šeik Hasan Nasrallah Hezbolah je u petak odbaciomirovni plan UN-ova glavnog tajnika Kofija Annana o zaključenju primirja s Izraelom i o trenutačnom oslobađanju dvojice uhićenih izraelskih vojnika.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice najavila je svoj posjet Izraelu i Zapadnoj obali u nedjelju.

Procjenjuje se i da je oko pola milijuna Libanaca prešlo u Siriju, koja do sada nije primila nikakvu pomoć u hrani i lijekovima. UN je priopćio da su trećina poginuli u sukobima Izraela i Hezbolaha djeca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene