Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregovori u švicarskoj

Izrael o sporazumu s Iranom: 'Zanimaju nas sitna slova'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu dao je naslutiti da bi Izrael mogao prihvatiti nuklearni sporazum s Iranom koji bi izraelskom neprijatelju ipak ostavio određene kapacitete za obogaćivanje uranija, što je kompromis kojemu se dugo protivio.

Ta je promjena prilično iznenađenje imajući u vidu nedavni Netanyahuov govor u američkom Kongresu u kojem je ustao protiv toga da svjetske sile ostave Teheranu tisuće centrifugi za obogaćivanje uranija i omoguće mu da ostane na putu prema atomskoj bombi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno" Olaf Scholz Duboko zabrinuti Nižu se osude iranskog napada na Izrael: "Ovo je novi korak u destabilizaciji regije"

No, suočen s nestrpljenjem Zapada i bijesom Bijele kuće zbog njegovih poziva da se izbjegne "vrlo loš sporazum", a da pritom nije ponudio nikakvu alternativu, Netanyahu i njegovi izaslanici sada razgovaraju s pregovaračima o "sitnim slovima" u budućem sporazum koji će, nada se Izrael, na kraju biti puno bolji.

Izraelski premijer, koji je novi mandat osvojio na izborima 17. ožujka, izjavio je televiziji MSNBC da bi Izrael i arapske zemlje sličnog razmišljanja mogli pristati na to da Iran ne ugasi sve centrifuge.

SAD i Iran nastavili nuklearne pregovore

Teheran ustraje da je njegov nuklearni program miroljubiv i želi zadržati najmanje 9000 centrifugi koje služe tome da se uranij pretvori u nuklearno gorivo, ali potencijalno i u punjenje za nuklearne bojeve glave.

Svjetske sile dosad su spominjale da će mu ostaviti 6500 centrifuga, broj za koji procjenjuju da bi usporio vrijeme potrebno Iranu za proizvodnju atomske bombe (tzv. break out) na godinu dana, što bi bilo dovoljno vremena za intervenciju.

Izraelci, koji ne sudjeluju u pregovorima ali ih se čuje u zapadnim prijestolnicama zbog straha od Irana i prijetnje da će ga jednostrano napasti, dali su jasno do znanja kako žele da se njihovu neprijatelju ostavi puno manje nuklearnog potencijala.

Ipak, dosad nisu predložili nikakav suvisao protuprijedlog, kako ne bi, prema riječima jednog izraelskog dužnosnika, pružili "zadnju liniju" koju bi pregovarači s Iranom mogli pokušati razvući. Umjesto toga, kažu dužnosnici, Izrael u razgovorima sa Zapadom ustraje na pojedinostima sporazuma, kao što su stroge mjere tehničke zaštite i produženje tzv. "breakout" vremena.

"Mislimo da je opasno Iranu ostaviti godinu ili godinu i pol dana do bombe, jer će je prije ili kasnije proizvesti", rekao je ministar za strateške poslove Yuval Steinitz koji se ovoga tjedna susreo s francuskim i britanskim dužnosnicima.

SAD i Iran u međuvremenu su u četvrtak nastavili pregovore kojima je cilj zaključiti sporazum do isteka roka 31. ožujka. Izrael, Saudijska Arabija, Francuska i američki Kongres strahuju da bi vlada predsjednika Baracka Obame mogla s Iranom sklopiti sporazum koji bi mu omogućio razvoj nuklearnog oružja.

Šest svjetskih sila žele da Iran prihvati značajno i dugoročno smanjenje civilnog nuklearnog programa kako bi mu otežali eventualnu proizvodnju nuklearnog oružja, iako Teheran uporno tvrdi da ga ne kani proizvesti. Zauzvrat bi Zapad Iranu postupno ukidao gospodarske sankcije koje guše iransku naftnu industriju i cijelo gospodarstvo. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene