Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Benjamin Netanyahu upozorio je u ponedjeljak, uoči odlaska u posjet Moskvi, kako Izrael "neće tolerirati" da Iran pretvori Libanon u "divovsko raketno postrojenje".


Izraelski čelnici ne prestaju osuđivati iransku ekspanziju u regiji, te savez između Irana i Hezbolaha. Netanyahu optužuje Iran da gradi u Siriji i Libanonu, izraelskim susjedima, postrojenja za proizvodnju precizno navođenih raketa.

Vezani članci Koronavirus u Iranu - 1 U Iranu koronavirusom zaraženo više od 40 ljudi, susjedne države zatvaraju granice s tom zemljom Potres, ilustracija Potres na tursko-iranskoj granici: 7 mrtvih u Turskoj i 25 ozlijeđenih u Iranu

Netanyahu je kazao neposredno prije odlaska za Moskvu da će razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o "neprestanim naporima Irana da uspostavi vojno prisustvo u Siriji, kojemu se odlučno protivimo i protiv kojega djelujemo", prenio je njegov ured.

"Raspravljat ćemo i o naporima Irana da pretvori Libanon u divovsko raketno postrojenje za rakete s preciznim navođenjem protiv izraelske države, što nećemo tolerirati", dodao je on.

Razgovarat će s Putinom, najavljeno je, o nastavku suradnje izraelskih i ruskih oružanih snaga u Siriji. Ta je suradnja pokrenuta nakon intervencije Rusije u Siriji u rujnu 2015. radi podrške režimu a njome bi se trebali izbjeći sukobi između snaga dviju država.

Izrael se drži dalje od sirijskog ratišta, ali je izveo više desetaka preciznih udara na položaje režima ili konvoje s oružjem u pravcu Hezbolaha, u funkciji onoga što predstavlja kao svoje interese. (Hina)