Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajanstvena smrt

Izrael ne uspijeva prikriti špijunsku priču

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tajanstvena smrt Bena Zygiera, australskog zatvorenika u Izraelu, u središte pozornosti stavila je izraelski sustav cenzure koji vodi vojska koji sve teže uspijeva prikriti tajne informacije koje na internetu postaju dostupne samo jednim klikom.

Najnoviji slučaj odnosi se na muškarca o kojem je australska televizijska postaja ABC u utorak izvijestila da je bio pripadnik izraelske obavještajne agencije Mossad. On je, po izvješću, 2010. počinio samoubojstvo u izoliranom krilu zatvora s najvećim sigurnosnim mjerama izgrađenom za ubojicu premijera Yitzhaka Rabina.

Zašto se muškarac, za kojega je ABC rekao da je useljenik u Izrael i da se zove Ben Zygier, našao u zatvoru još je uvijek strogo čuvana tajna a medijska izvješća povezana s pitanjima državne sigurnosti moraju se prvo dati na uvid vojnim cenzorima.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu zbog kršenja ljudskih prava Netanyahu ogorčen američkim sankcijama: "To je vrhunac apsurda i moralno dno" Ryanaira zrakoplov Drama u zračnoj luci Tragična smrt na nebu: Putnik preminuo od na letu Ryanaira, s njim bila i trudna supruga

>> Jedan od najintrigantnijih špijunskih slučajeva dobiva epilog

Nekoliko sati nakon ABC-ovog priloga izraelski su urednici neubičajeno pozvani na izvanredni sastanak u ured premijera Benjamina Netanyahua gdje je od njih zatraženo da ne objavljuju priču ‘koja je vrlo neugodna za određenu vladinu agenciju’, izvijestio je izraelski list Haaretz.

Izraelski mediji koji su prenijeli izvješća brzo su ga skinuli sa svojih internetskih stranica ali su time samo privukli pozornost na slučaj. Na društvenim mrežama twitteru i facebooku priča se proširila zahvaljujući i nuđenim poveznicama na izvješća na internetskim stranicama stranih medija. U doba interneta su se tako napori Izraela da vrati duha u bocu pokazali neplodnim.

Aluf Benn
, urednik liberalnog Haaretza, rekao je da izraelske sigurnosne vlasti i suci koji na njihov zahtjev izdaju naloge ne uspijevaju shvatiti koncept slobodnih medija u demokraciji.

‘Za čelnika Mossada Tamira Parda i takve ljude izraelski su mediji ogranak države tako da smo, apsurdno, primorani navoditi strane novinske izvore u vezi s vojnim operacijama, obavještajnim zbrkama i tajnim suđenjima’, napisao je Benn u komentaru u svom listu. ‘Iz generacije u generaciju vojni su cenzori novinarima objašnjavali da sve što objave izraelski mediji međunarodna zajednica smatra službenim stavom dok to izvješća stranih novinskih izvora nisu’.

Tako da kada se dogode kontroverzni incidenti, poput napada na Siriju prošloga mjeseca za koju je vlada u Damasku rekla da su ga provele izraelske zračne snage, izraelski mediji ne smiju objavljivati vlastite informacije.

Posljednji slučaj takozvanog ‘Zatvorenika X’ vlasti su, zanimljivo, ocijenili toliko osjetljivim da su 24 sata pokušavale spriječiti curenje bilo kakve informacije u lokalne medije.

Vlasti su se konačno predale nakon što su ljevičarski i arapski zastupnici iskoristili parlamentarni imunitet da u Knessetu zatraže objašnjenja o slučaju što je izraelskim novinama omogućilo da barem aludiraju na tu priču.

U utorak su ublaženi nalozi o zabrani objave informacije o slučaju te je medijima omogućeno prenijeti strana izvješća ali su cenzori novinarima rekli da ne navode identitet supruge i dvoje djece zatvorenika što je informacija koja je već dostupna na internetu.

Gad Shimron, bivši časnik Mossada koji piše o obavještajnim pitanjima, agenciji Reuters je rekao da ne zna ništa o Zygieru ali da ‘u 21. stoljeću, u doba facebooka i twittera, jednostavno ne vjeruje da se takva tajnost može održati’. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene