Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U izraelskom zračnom napadu pogođen je minibus s 20 civila. Poginulo je njih najmanje 15, a među njima ima i djece, kažu libanonski izvori. Oko 30 civila ubijeno je u na jugu Libanona gdje je Izrael proširio zračne napade.


Minibus je pogođen na cesti uz more između Shamaje i Bayade, a civili ubijeni u napadu na autobus bježali su iz južnog Libanona, područja pogođenim najžešćim izraelskim napadima, piše BBC.

Vezani članci Slika nije dostupna Moskva poriče da gađa civile, a deseci ljudi zarobljeno u ruševinama zgrada: "Odbačena sam u kupaonicu, bio je kaos, bila sam u šoku, sva u krvi" Pucnjava u Danskoj - 2 FOTO "Čuli smo pucnjeve i otrčali u zahod": Objavljeni detalji pucnjave u Kopenhagenu, napadač otprije poznat policiji

Prema posljednjim informacijama, tijekom subote poginulo je više od 80 Libanonaca, uključujući i 18 žrtava u graničnom području sa Sirijom, koje je također postalo meta izraelskih napada.

Libanonski premijer Fouad Siniora nazvao je izraelsu vojsku "ratnim strojem", a svoju zemlju "područjem užasa" te pozvao prijateljske zemlje da što prije pošalju humanitarnu pomoć.

Izrael je proglasio "specijalnu situaciju" na sjeveru zemlje, koja omogućuje zatvaranje objekata poput škola i restorana u područjima kojima prijeti Hezbolah.

Tajnik Arapske lige, general Amr Moussa, izjavio je da je očito da je bliskoistočni mirovni plan propao te je zatražio od UN-a da riješi krizu.

Upravo je UN-u istovremeno upućena snažna kritika i to iz Vatikana. Vatikanski dnevni list Osservatore Romano donosi tekst u kojem upozorava na "nepokretnost" UN-a, koji se, prema pisanju lista, ponovno ponaša kao promatrač, umjesto da spriječi kršenja ljudskih i inih prava, kako s Izraelske, tako tako i sa strane Hezbolaha.  

Najmanje stotinu civila je ubijeno, a oko 250 ranjeno u Libanonu od srijede, od početka izraelske ofenzive nakon što je Hezbolah zarobio dvojicu izraelskih vojnika i ubio ih osam.

S druge strane granice, izraelske liječničke ekipe jure u grad Tiberias na sjeveru Izraela, na obali Galilejskog mora, nakon što je Hezbolah raketirao područje, izvještava CNN.

Istovremeno, izraelske oružane snage priopćile su da Hezbolah nije izraelski vojni brod pogodio bespilotnom letjelicom u kojoj je bio eksploziv, već protubrodskom raketom koju su dobili od Iranaca, priopćile su izraelske oružane snage.

Prema izraelskim izvorima radi se o protubrodskoj raketi tipa C-802, koja je izrađena u Iranu, odnosno o kopiji kineske protubrodske rakete Yiong-Ji 802. Iranci su te rakete nabavili od Kineza nakon prvog Zaljevskog rata 1991. godine. Iransko je veleposlanstvo, pak, negiralo svaku vezu s napadom.

Rakete C-802 mogu se lansirati kako s brodova tako i sa pokretnih kopnenih lansera, što je bio slučaj kod jučerašnjeg napada. Ovih protubrodski projektili radarski su navođeni na cilj, imaju domet od oko 120 kilometara, a mogu nositi 160 kilograma eksploziva.

Izraelski izvori nisu objavili podatke o brodu koji je pogođen, a
agencija France presse piše da se radi višenamjenskoj korveti Saar 5.

Izrael ima tri takve korvete - INS Eilat, INS Lahav i INS Hanit.

Radi se o brodovima istisnine 1.200 tona naoružanim protubrodskim raketama Harpoon i Gabriel, protuzrakoplovnim raketama Barak, šest torpednih cijevi, te topom od 76 milimetara ili protuzrakoplovnim sustavom Phalanx, koji se sastoji od radarom navođenog šestocjevnog topa promjera cijevi 20 milimetara.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju