Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi pokušaj

Izrael i Hamas dogovaraju primirje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Palestinski dužnosnik blizak UN-u i pregovorima u kojima posreduje Egipat je agenciji Reuters rekao da su Izrael i militantne skupine iz Gaze dogovorili primirje.

Posljednje rasplamsavanje sukoba počelo je prije četiri dana kada su militanti iz Hamasa, koji upravlja Pojasom Gaze, ispalili protutenkovsku raketu na izraelski školski autobus teško ranivši jednog tinejdžera. U izraelskoj odmazdi zračnim udarima život je izgubilo 19 Palestinaca a militanti su nastavili ispaljivati rakete iz Gaze na Izrael.

U nedjelju, međutim, nema informacija o izraelskim zračnim napadima. Izraelska policija i vojni dužnsonci su rekli da je iz Gaze ispaljeno oko deset projektila što je znatan pad u odnosu na 130 prethodna dva dana. 'Palestinske skupine su pristale zaustaviti raketne napade a Izrael je pristao prekinuti napade na Pojas Gaze', rekao je palestinski dužnosnik.

Pročitajte i ovo Hamas i Gaza - 3 Oglasio se i Biden Hamas spreman na primirje, ali Izrael baš i nije: Najavljuju nastavak borbi do "potpunog uništenja terorističke skupine" Gaza (Foto: AFP) Nema potvrde iz Izraela Palestinski dužnosnici: "Izrael i Hamas suglasni su o primirju kako bi okončali rasplamsavanje borba"

Sve ovisi o obje strane

Primirje još nije službeno potvrdila niti jedna strana no jedan viši izraelski dužnosnik je Reutersu rekao da će 'tijekom idućih nekoliko dana procjenjivati suprotnu stranu'. 'Na naš izbor kako djelovati utjecat će koliku kontrolu Hamas ima nad drugim militantnim skupinama'. 'Što će se od sada događati ovisi o drugoj strani', rekao je dužnosnik novinarima u Tel Avivu pod uvjetom da ostane neimenovan.

Hamas je također rekao da ne želi daljnju eskalaciju ali ipak nije potvrdio da je pristao na primirje. 'Ako izraelska agresija stane prirodno će biti da se mir vrati', rekao je glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri Reutersu i dodao da će na 'primirje odgovoriti primirjem'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene