Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lythronax argestes

Izložene kosti 'zubatog kralja' - dinosaura 10 milijuna godina starijeg od T-rexa!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su u Salt Lake Cityju izložili kosti 'praujaka' Tyrannosaurus rexa (T-rex), golemog grabežljivca snažnog kostura i velikih zubi prozvanog 'zubati kralj'.

Kosti 7,3 metra dugačkog dinosaura, nešto manjeg od T-rexa i 'starijeg' od njega 10 milijuna godina, izložene su u srijedu u prirodoslovnom muzeju u gradu Salt Lake Cityu.

Znanstvenici se nadaju da će im to otkriće pomoći u razumijevanju ekosustava u kojem je grabežljivac živio.

>> T-Rex je bio puno veći nego što se mislilo

Životinju otkrivenu 2009. u istočnom Utahu stručnjaci su nazvali Lythronax argestes ili 'zubati kralj' zbog golemih subi i očite predatorske dominacije.

'Otkriće Lythronaxa vraća unatrag evoluciju skupine iz koje je nastao T-rex, a to je nešto što dosad nismo znali', rekao je Mark Loewen, geolog sa sveučilišta Utah koji je vodio iskapanja. 'Lythronax je nešto poput ujaka T-rexa', dodao je.

Vjeruje se da je Lythronax, poput T-rexa, bio glavni grabežljivac svoga vremena, nastanjujući golema prostranstva od Meksika do Aljaske, uključujući dijelove Utaha, tijekom geološkog razdoblja kasne Krede. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Pronađeni ostaci ljudskog kostura - 1 Tužan kraj nadničara Stravično otkriće: "Ostala je lubanja i par kosti, to su divlje svinje pojele. Prepoznao sam ga po odjeći" Ilustracija izazvali bijesne reakcije "Što je s ljudima? To je tako opasno": Deseci posjetitelja festivala uperili lasere u putnički avion

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene