Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Litografija za koju se pretpostavlja da joj je autor čuveni španjolski slikar Pablo Picasso, a koja je u vlasništvu je Narodne knjižnice u Bosanskoj Dubici, od ovog je tjedna dostupna za javnost. No, način na koji je litografija izložena i kako se s njom postupa zabrinuli su stručnjake


Litografija za koju se pretpostavlja da joj je autor čuveni španjolski slikar Pablo Picasso, a u vlasništvu je Narodne knjižnice u Bosanskoj Dubici, od ovog je tjedna dostupna zainteresiranoj publici, no izložena je poput kakve kućne umjetnine, a uz to i u blizini električnih instalacija pa je upitno kakva je sudbina čeka u tom bosanskom gradiću, prenose u srijedu banjolučke 'Nezavisne novine'.

Vezani članci Stripovi sa izložbe francuskog instituta - 3 Francuski institut u Hrvatskoj slavi: Časte s ekskluzivnom izložbom koja će se prvi put prikazati izvan Francuske Slika nije dostupna FOTO Pogledajte kako je bilo na otvorenju izložbe djela Pabla Picassa

U dubičkoj je knjižnici u ponedjeljak otvorena izložba časopisa, umjetničkih slika i grafika koje je prikupio narodni heroj Boško Šiljegović, podrijetlom iz tog kraja, a jedna od umjetnina je i litografija pod 'radnim' naslovom 'Glava muškarca'.

Potvrđeno: Picassova slika iz Bosanske Dubice je - original!

Tu je litografiju Šiljegoviću navodno poklonio osobno Picasso u vrijeme održavanja kongresa Komunističke partije Francuske 1964. godine. O tome je li riječ o autentičnom Picassovu uratku još uvijek postoje dvojbe.

Tvrdnja da je riječ o originalu za sada se temelji samo na mišljenju povjesničarke umjetnosti iz Beograda Danke Damjanović, ovlaštenog sudskog vještaka za umjetnine. Ona je u svom nalazu dostavljenom knjižnici u Dubici u siječnju ustvrdila kako je nedvojbeno riječ o originalu čiji je autor Picasso. Pojasnila je kako je do te spoznaje došla na temelju vlastita iskustva jer joj je 'kroz ruke prošlo mnogo Picassovih djela'.

Bosanska Dubica krije nepoznatu Picassovu grafiku?

Litografiju je na otvaranju izložbe u ponedjeljak pogledala i kustosica sarajevske galerije 'Collegium Artisticum' Branka Vujanović, koja je ipak oprezna u ocjeni o tome je li riječ o autentičnom Picassovu djelu.

'Mislim da to treba ekspertizom utvrditi specijalist za Picassove radove i to bi trebalo biti napravljeno u Parizu', kazala je Vujanović.

Po njezinim riječima, tamo bi najprije trebalo poslati snimku litografije da bi stručnjaci odlučili hoće li je uopće analizirati, a tek ukoliko bi se na to odlučili može se govoriti o tome ima li ona vrijednost i kakvu. Danka Damjanović je na temelju osobne procjene ranije konstatirala kako je riječ o djelu 'nulte' kategorije pa tako i neprocjenjive vrijednosti.

Litografija kakvu posjeduju u Bosanskoj Dubici navodno je rađena na tisuću listova, a primjerak kojega oni imaju nosi brojku 270. Originalna ili ne, 'Glava muškarca' od ponedjeljka je dostupna pogledima znatiželjnika, no ono što je zapanjilo galeriste i povijesničare umjetnosti je način na koji je ona izložena. Litografija je zapravo izvješena u uredskom prostoru knjižnice i to iznad televizora.

O vlazi, sunčevoj svjetlosti ili temperaturi koje bitno utječu na radove na papiru poput ove litografije u Bosanskoj Dubici nitko nije ni razmišljao, no ravnateljica knjižnice Danijela Balaban tvrdi kako je navodna Picassova umjetnina osigurana na odgovarajući način. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook