Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednički izbori u Francuskoj

Sarkozy priznao poraz, Hollande novi predsjednik Francuske!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Socijalist Francois Hollande izabran je u nedjelju za francuskog predsjednika.

Socijalist Francois Hollande izabran je  za francuskog predsjednika, osvojivši oko 52 posto glasova birača u drugom krugu predsjedničkih izbora, po rezultatima izlaznih anketa, a njegov protukandidat Nicolas Sarkozy priznao je poraz ne čekajući službene rezultate.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veleposlanik SAD na konzultacijama ŠPIJUNSKI SKANDAL DIGAO FRANCUSKU NA NOGE NSA prisluškivao trojicu francuskih predsjednika Slika nije dostupna Nema si što predbaciti Sarkozy tvrdi da nije kriv za davanje mita: 'Želi me se poniziti'

"Francuzi su danas, 6. svibnja, izabrali promjene dajući mi glas za dužnost predsjednika republike", rekao je pred pristašama u Tulleu, svojoj izbornoj jedinici, rekavši kako će biti "predsjednik svih građana".

"Svjestan sam časti koja mi je ukazana i zadaće koja me očekuje. Obećavam vam da ću služiti zemlji predano i primjerno, kao što zahtijeva ta dužnost", dodao je.

"Republikanski pozdrav upućujem Nicolasu Sarkozyju koji je pet godina vodio Francusku i zato zaslužuje naše poštovanje", kazao je Hollande dok su njegovi pristaše uzvicima negodovanja dočekali ime predsjednika na odlasku.

Hollande je u pobjedničkom govoru rekao da "Europa danas promatra" Francusku. "Siguran sam da je ovaj rezultat u mnogim zemljama donio olakšanje i očekivanje da stroge mjere štednje nisu jedni način borbe za izlazak iz krize", kazao je. "Moja je misija da Europi dam dimenziju razvoja, zapošljavanja i napretka u kratkom razdoblju", zaključio je novi francuski predsjednik pred oduševljenim pristašama.

A oni su se u tisućama odmah po objavi rezultata okupili na pariškom trgu Bastille, tradicionalnom mjestu okupljanja francuske ljevice. Prvo su u napetom ozračju očekivali rezultate, a onda eksplodirali od radosti. Nastala je vika, pucali su čepovi s boca pjenušaca a bengalke su u obojile nebo u crveno.

Sarkozy: Ostat ću jedan od vas

Sarkozy je oko 20 sati i 20 minuta nazvao Hollandea i čestitao mu na pobjedi. "Francuska ima novog predsjednika. Francois Hollande je demokratski izabran i moramo to poštivati", rekao je Sarkozy u obraćanju svojim pristašama, prenosi AFP.

"Maloprije sam ga nazvao, čestitao i poželio mu sreću", kazao je. "Snosim svu odgovornost za ovaj poraz", dodao je, praćen povicima "ne" iz okupljenog mnoštva. "Borio sam se za to da se poštuje odgovornost i nisam čovjek koji neće preuzeti svoju", naglasio je.

"Jedno poglavlje je zatvoreno, novo je otvoreno. Ja ću ostati jedan od vas, branit ću i dalje svoje vrijednosti i ideje, ali moje mjesto više neće biti isto, moje obaveze će biti drugačije", kazao je predsjednik na odlasku, sugerirajući, kako piše AFP, svoje povlačenje iz politike.

Tisuće Hollandeovih pristaša počelo je slaviti na pariškoj Place de la Bastille, na istom mjestu na kojem su socijalisti slavili pobjedu Francoisa Mitterranda 1981. godine, odmah po objavi rezultata izlaznih anketa.



Tek drugi socijalistički predsjednik

Francois Hollande je drugi socijalistički predsjednik od uspostave Pete Republike 1958., nakon Francoisa Mitterranda (1981.-1995.). Sarkozy je pak drugi predsjednik poražen nakon završetka prvog mandata, nakon Valeryja Giscarda d'Estainga 1981.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene