Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tuerk priznao poraz

Borut Pahor novi predsjednik Slovenije: 'Ovo je početak nove nade'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi predsjednik Slovenije bit će Borut Pahor. U drugom je krugu pobijedio je aktualnog šefa države Danila Tuerka, osvojivši 67 posto glasova uz rekordno nisku izlaznost.

Prema neslužbenim rezultatima drugog kruga predsjedničkih izbora u Sloveniji, koje je objavila tamošnja Državna izborna komisija, novi predsjednik Slovenije bit će Borut Pahor. Nakon 99,99 posto prebrojanih glasova, on je osvojio 67,44, a njegov protukandidat i aktualni predsjednik Danilo Tuerk 32,56 posto glasova slovenskih birača.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Predsjednik u Sloveniji Josipović: Može se reći da je vladavina prava jedan od zapadnih mitova i legendi

Tuerk je već oko 20:25 sati priznao poraz i čestitao Pahoru na izbornoj pobjedi, a rekao je i kako ga zabrinjava podatak o izlaznosti na izborima, koji je bio najniži na svim izborima od osamostaljenja Slovenije.

>> VIDEO Novi neredi u Sloveniji: Miran prosvjed u Ljubljani prerastao u nasilje

Do zatvaranja birališta u 19 sati glasovalo je svega 42 posto upisanih birača, odnosno šest posto manje nego u prvom krugu predsjedničkih izbora. Pretpostavlja se da je još manji broj ljudi na biralištima rezultat slabijih vremenskih prilika, sa snijegom i kišom, ali i zasićenosti birača, te njihova razočaranja političkih elitama koje se iskazalo i u prosvjedima po slovenskim gradovima uoči izbora.

Pahor: Ovo je početak nove nade za Sloveniju

'Oduševljen sam potporom birača i vjerujem da je ovo početak nove nade za Sloveniju', izjavio je Borut Pahor komentirajući izlazne ankete. 'Vjerujem da je ovo samo početak, početak nove nade i novog vremena, te da ne postoji skoro nijedan problem koji zajedno ne bismo mogli riješiti', rekao je i dodao da će se kao predsjednik zauzimati za međusobno poštovanje, toleranciju i dijalog.

'Bez obzira koliko nas velike razlike dijelile, ono što nas povezuje je još jače', rekao je Pahor u svojoj prvoj izjavi nakon pobjede na izborima. Na pitanje može li dovesti za isti stol predsjednika vlade Janeza Janšu i predsjednika najveće oporbene stranke Zorana Jankovića, kako bi se riješile teškoće u kojima se zemlja nalazi, Pahor je rekao da se za sporazum svih političkih snaga zauzimao od početka i da je to bio cilj njegove kandidature za predsjednika države.

Pahor je dodao da neće komentirati političke događaje sve do svečane prisege 23. prosinca, kada će postati četvrti po redu slovenski predsjednik, jer će do tada tu dužnost obnašati Danilo Tuerk. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene