Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi vođa Bošnjaka

Izetbegović: Treći entitet s hrvatskom većinom je utopija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novoizabrani član bošnjačkog Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je da je namjera Hrvata da stvore treći entitet s hrvatskom većinom 'utopija'.

'Kad nije moglo 1992. godine u onakvoj konstelaciji odnosa, zašto bi mpoglo 2010.?, izjavio je sin Alije Izetbegovića u intervjuu za Politiku. U intervjuu je također kritizirao politiku svoga prethodnika Harisa Silajdžića za kojeg je kazao da je 'pregovarao u stilu sve ili ništa pa je i dobijao ništa ili skoro ništa'.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Milorad Dodik U ulozi optuženika Poznat datum kada će se Dodik pojaviti na Sudu BiH, odvjetnik poručio: "Ne očekujemo pošteno suđenje"

>> Dodik nazvao Silajdžića 'bolesnikom' i nastavio prijetiti odcjepljenjem

'Reakcija Amerikanaca, Europljana i Srba nije bila onakva kakvu je očekivao, nije dobro procijenio i to nas je koštalo', kazao je Izetbegović dodajući kako zamjera Miloradu Dodiku što prijeti s referendumima i mirnim razdruživanjem te 'razvlači narodu pamet i živce bez potrebe'. Izetbegović je također uvjeren kako još nije došlo vrijeme da da visoki predstavnik napusti BiH na čemu Dodik Inzistira, a Rusija podržava jer bi 'bez tog mehanizma arbitraže došlo do neriješivih blokada'.

Na pitanje o tome da mnogi Srbi i Hrvati prema njemu pokazuju oprez zbog obiteljskog nasljeđa i podsjećanja na ratna vremena kazao je da niti on, niti njegov otac nisu odredili prošlost. 'Prošlost su odredili Milošević i Tuđman u Karađorđevu prije 19 godina, a obiteljsko nasljeđe jest politika dogovora, mirenja i zajedništva. Aliju su smjestili tamo gdje mu nije mjesto, među gospodare rata, no Alija je mrzio rat ali ga je morao voditi i braniti se. Prošlost ne možemo promijeniti, možemo napraviti bolju budućnost ako se otrgnemo balkanskim inatima i iracionalnostima', poručio je novi vođa Bošnjaka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene