Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novoizabrani član bošnjačkog Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je da je namjera Hrvata da stvore treći entitet s hrvatskom većinom 'utopija'.


'Kad nije moglo 1992. godine u onakvoj konstelaciji odnosa, zašto bi mpoglo 2010.?, izjavio je sin Alije Izetbegovića u intervjuu za Politiku. U intervjuu je također kritizirao politiku svoga prethodnika Harisa Silajdžića za kojeg je kazao da je 'pregovarao u stilu sve ili ništa pa je i dobijao ništa ili skoro ništa'.

Vezani članci Milorad Dodik i Sergej Lavrov Skandal s ''Dodikovom ikonom'' se nastavlja: Veleposlanik ju unio u zemlju, tvrde da je bezvrijedna Slika nije dostupna Ashton: EU ostaje zabrinuta stanjem u BiH

>> Dodik nazvao Silajdžića 'bolesnikom' i nastavio prijetiti odcjepljenjem

'Reakcija Amerikanaca, Europljana i Srba nije bila onakva kakvu je očekivao, nije dobro procijenio i to nas je koštalo', kazao je Izetbegović dodajući kako zamjera Miloradu Dodiku što prijeti s referendumima i mirnim razdruživanjem te 'razvlači narodu pamet i živce bez potrebe'. Izetbegović je također uvjeren kako još nije došlo vrijeme da da visoki predstavnik napusti BiH na čemu Dodik Inzistira, a Rusija podržava jer bi 'bez tog mehanizma arbitraže došlo do neriješivih blokada'.

Na pitanje o tome da mnogi Srbi i Hrvati prema njemu pokazuju oprez zbog obiteljskog nasljeđa i podsjećanja na ratna vremena kazao je da niti on, niti njegov otac nisu odredili prošlost. 'Prošlost su odredili Milošević i Tuđman u Karađorđevu prije 19 godina, a obiteljsko nasljeđe jest politika dogovora, mirenja i zajedništva. Aliju su smjestili tamo gdje mu nije mjesto, među gospodare rata, no Alija je mrzio rat ali ga je morao voditi i braniti se. Prošlost ne možemo promijeniti, možemo napraviti bolju budućnost ako se otrgnemo balkanskim inatima i iracionalnostima', poručio je novi vođa Bošnjaka.