Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Španjolski sudac izdao je uhidbeni nalog za smijenjenog katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta koji je u Belgiji, rekao je u četvrtak njegov odvjetnik belgijskoj državnoj telaviziji VRT.


"Upravo sam čuo od moga klijenta da je izdan uhidbeni nalog za predsjednika i četiri njegova ministra koji su u Belgiji", rekao je odvjetnik Paul Bekaert VRT-u.

Vezani članci Carles Puigdemont (Foto: AFP) Puidgemont uložio žalbu španjolskome Vrhovnom sudu Prosvjednici (Foto: AFP) Katalonija: Prosvjednici blokirali ceste zbog Puigdemontova pritvaranja

"G. Puigdemont će ostati ovdje. On je rekao kako će u potpunosti surađivati s belgijskim vlastima tijekom procedure", rekao je Bekaert.

Španjolska sutkinja odredila je u četvrtak pritvor bez mogućnosti jamčevine za smijenjenog katalonskog potpredsjednika vlade te sedam ministara optuženih za proglašenje nezavisnosti Katalonije koji su ostali u Španjolskoj i odazvali se pozivu suda.

Pritvoreni dužnosnici optuženi su za pobunu protiv španjolske države, neposluh i korištenje novca za organiziranje referenduma i aktivnosti protivnih španjolskom ustavu. Prijete im zatvorske kazne od oko 30 godina.

Španjolska vlada je razriješila dužnosti katalonsku vladu prošlu subotu i preuzela izravnu upravu nada Katalonijom, dan nakon što je proglašena nezavisna republika Katalonija, te raspisala prijevremene izbore u pokrajini za 21.prosinca. (Hina)