Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izbori u Uzbekistanu ojačat će vlast Karimova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uzbekistanci su danas izašli na birališta na predsjedničkim izborima koji će, očekuje se, ojačati 18-godišnju vladavinu predsjednika Islama Karimova i koje su oporba i aktivisti za zaštitu ljudskih prava osudili kao "natjecanje jednog čovjeka" u nekadašnjem sovjetskom stilu.

Većinom muslimanski Uzbekistan, koji graniči s Afganistanom i bogat je velikim rezervama nafte i zemnog plina, u središtu je geopolitičkih borbi između Zapada i Rusije, koja srednju Aziju tradicionalno smatra svojom interesnom sferom.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Uzbekistanu Vatra u Teškentu VIDEO Ogromna eksplozija zatresla najveći grad u srednjoj Aziji: Poginuo tinejdžer, 162 osobe ozlijeđene Denis Bećirović IZBORI U BIH Povećava se prednost Komšića i Bećirovića, Dodik se bori, oglasio se i Čović, a Čavara poručio: ''Schmidt je trebao poništiti odluke prethodnika''

Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava osuđuju Karimova, koji je na vlasti od 1989., za kršenje temeljnih sloboda. 

Zapad je 2005. kritizirao bivšu vladu tog nekadašnjeg čelnika Komunističke partije nakon što su vojnici zapucali na prosvjednike u gradu Andizhanu.

Javno kritiziranje Karimova, koji ima široke ovlasti, zabranjena je tema u Uzbekistanu, pa većina birača nije željela davati izjave nakon početka glasovanja u šest sati ujutro po lokalnom vremenu.

Karimov službeno ima troje protukandidata, no analitičari procjenjuju da se radi samo o prividu demokratskih izbora. 

U Uzbekistanu nema registriranih oporbenih stranaka i većina oporbenih čelnika živi u egzilu u inozemstvu.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) poslala je u Taškent skupinu promatrača za nadgledanje izbora. 

OESS je ovoga mjeseca već kritizirao Uzbekisatan zbog nemogućavanja oporbi da se prije glasovanja predstavi biračima.

Od pustinja na zapadu kod Aralskog mora do plodnih ravnica u dolini Ferghana, na izbore može izaći 16 milijuna uzbečkih glasača.

Karimov, koji je prethodne izbore osvojio s 92 posto glasova, obećao je transparentne izbore i uvođenje većeg stupnja demokracije ako bude ponovno izabran za predsjednika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene